Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Βλαστοκύτταρα:Τί γίνεται με τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης?

http://www.rthess.gr/photos/ergastirio_blastokyttara.jpg
Λειτουργούν τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα. Οι γονείς τους εμπιστεύουνται το πολύτιμο γενετικό υλικό, σε περίπτωση που το παιδί τους μελλοντικά χρειαστεί κάποια θεραπεία.




 Από 800 έως 1200 ευρώ κυμαίνεται το κόστος φύλαξης και κρυοσυντήρησης για 20 χρόνια.
Σοβαρά ζητήματα εγείρονται για το αποτέλεσμα και την επιστημονική εγκυρότητά των εν λόγω τραπεζών.

Λειτουργούν χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και επιστημονικό πρωτόκολλο, δήλωσε στο ΡΘ Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του αιματολογικού του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Έθεσε θέματα και από επιστημονικής απόψεως, εξηγώντας ότι είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί από το ίδιο το παιδί το μόσχευμα που έδωσε για φύλαξη στην ιδιωτική τράπεζα.

Πρόσθεσε επείσης ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από ιδιωτικές τράπεζες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν είναι βιώσιμα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε περίπτωση μοσχεύματος από ιδιωτική τράπεζα που δεν είχε κύτταρα.

Υποστήριξε μάλιστα πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων που έχουν γίνει με μοσχεύματα από ιδιωτικές τράπεζες παγκοσμίως, όταν από τις 800.000 μονάδες που είναι αποθηκευμένες σε δημόσιες τράπεζες τουλίαχιστον 35.000 έχουν μεταμοσχευθεί.

Το ζητήμα έχει λυθεί σε όλο τον κόσμο νομικά. Στην Ελλάδα λείπουν οι όροι και οι προυποθέσεις, δήλωσε στο ΡΘ ο Νίκος Νοταράς αντιπρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Έχουμε δώσει αγώνα. 4 χρόνια πάλευα. Κανένας άνθρωπος στο υπουργείο υγείας δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί μας. Από το 2013 υπάρχουν στα συρτάρια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων αιτήσεις αδειοδότησης, σημείωσε ο κ. Νοταράς.

Αντέκρουσε τον κ. Αναγνωστόπουλου, επικαλούμενος στοιχεία βάσει των οποίων γίνονται μεταμοσχεύσεις με μοσχεύματα από ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Στις αιτιάσεις ότι ιδιωτικές τράπεζες υπόσχονται ανεδαφικά θεραπείες για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο κ. Νοταράς τόνισε ότι η έρευν προχωρά και ότι ο κλάδος των οποίο εκπροσωπεί δεν υπόσχεται άμεση θεραπεία αλλά την προοπτική θεραπείας κάποιων ασθενειών.

 rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου