Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Γιατί... την «κάνουν» ένας-ένας όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_145980/oloi-oi-apolumenoi-anthrwpoi-tou-proedroupoious-ediwkse-o-tramp_7.w_l.jpg
Άλλοι απολύθηκαν, άλλοι έφυγαν με την θέληση τους κι άλλοι, πάλι, "παραιτήθηκαν" ευσχήμως: Αυτοί είναι οι 10 που καρατόμησε ο Τραμπ με συνοπτικές διαδικασίες




Είναι μια εικόνα που ασφαλώς δεν αρμόζει σε αυτήν μιας παγκόσμιας υπερδύναμης: ένας-ένας οι συνεργάτες, άμεσοι ή έμμεσοι, του προέδρου Τραμπ αποχωρούν οικειοθελώς ή μη, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός... σκορποχωριού και μιας κυβέρνησης δίχως σχέδιο, πλάνο ή όραμα.
Είναι οι άνθρωποι που έφυγαν... νωρίς, απηυδισμένοι από τα τερτίπια ενός αλλοπρόσαλλου προέδρου.
Άλλοι απολύθηκαν, άλλοι έφυγαν με την θέληση τους κι άλλοι, πάλι, "παραιτήθηκαν" ευσχήμως: Αυτοί είναι οι 10 που καρατόμησε ο Τραμπ μέσα σε έξι μήνες στον θώκο του με συνοπτικές διαδικασίες -με αυστηρή χρονολογική σειρά...

31 Ιανουαρίου: Σάλι Γέιτς

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς επειδή αμφισβήτησε δημοσίως κι ανοικτά το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Γέιτς διέπραξε προδοσία απέναντι στην Υπηρεσία της καθώς δήλωσε ότι όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση δεν πρόκειται να υπερασπιστεί νομικά το συγκεκριμένο διάταγμα που επί της ουσίας απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

14 Φεβρουαρίου: Μάικλ Φλιν

Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ υπέβαλε ο Μάικλ Φλιν.
Η παραίτησή του ήρθε μετά το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, όπως αναφέρει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Φλιν αποκαλύφθηκε όχι μόνο ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, πριν ο Τραμπ ορκιστεί πρόεδρος, αλλά κι ότι είπε ψέματα για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του συνομιλίας.

11 Μαρτίου: Πριτ Μπαράρα

Ο Πριτ Μπαράρα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, από τον οποίο ο Τραμπ είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, απολύθηκε αφού αρνήθηκε να υπακούσει εντολή για να υποβάλει την παραίτησή του, μαζί με άλλους 45 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.
«Δεν παραιτήθηκα. Απολύθηκα πριν από λίγα λεπτά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπαράρα προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του στη θέση αυτή «ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην επαγγελματική του ζωή».
Ο Πριτ Μπαράρα περιλαμβανόταν σε 46 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, που είχαν διορισθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έλαβαν σήμερα την εντολή από τον ασκούντα χρέη υφυπουργού Δικαιοσύνης να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα γραφεία τους. Ο Πριτ Μπαράρα αρνήθηκε να παραιτηθεί.
Εχοντας στην αρμοδιότητά του τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης και εντός αυτού το Μανχάταν, επιχειρηματικό κέντρο και σημείο συγκέντρωσης ισχυρών περιουσιών, ανάμεσά τους και εκείνης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πριτ Μπαράρα ήταν πανίσχυρος και από τους πλέον προβεβλημένους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ.
Είχε τη φήμη του άτεγκτου πολέμιου της εγκληματικότητας στον κόσμο των επιχειρήσεων και της διαφθοράς, του ατρόμητου μπροστά στις ελίτ της Γουόλ Στριτ λειτουργού της δικαιοσύνης.

10 Μαΐου: Τζέιμς Κόμεϊ

Ο Τραμπ απέλυσε αιφνίδια τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ μετά από τις επιπτώσεις μιας έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Κόμεϊ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Όπως δήλωσε ο Τραμπ, “ο Κόμεϊ δεν είναι πια σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά”.
Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει: «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρεις ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.
Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον. Ο Κόμεϊ επίσης ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ. Η απόλυσή του αναμένεται να εγείρει ανησυχίες για την διαφάνεια της έρευνας.

18 Μαΐου: Μάικλ Ντάμπκε

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ, Μάικ Ντάμπκι, αποχώρησε ύστερα από τρεις μήνες στη θέση αυτή στον Λευκό Οίκο.
«Εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τον Λευκό Οίκο και κατέστησε σαφές ότι θα έμενε έως το τέλος του ταξιδιού του προέδρου στο εξωτερικό», δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενη στο πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Τραμπ στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

6 Ιουλίου: Γουόλτερ Σάουμπ

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, Γουόλτερ Σάουμπ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση αυτή, έξι μήνες πριν λήξει η θητεία του. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Σάουμπ είχε κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της προεδρίας του και των οικογενειακών επιχειρήσεών του. Ο Τραμπ περιορίστηκε απλώς να αναθέσει τον έλεγχο του ομίλου του στους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ τζούνιορ, όμως αρνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό του.
Στην επιστολή παραίτησής του ο Σάουμπ δεν αναφέρει ευθέως τους λόγους της αποχώρησής του. Ωστόσο, σε μια άλλη ανακοίνωση σημειώνει ότι "υπό την παρούσα κυβέρνηση, κατέστη προφανές ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας". Ο Σάουμπ είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Μπαράκ Ομπάμα.

21 Ιουλίου: Σον Σπάισερ

Την αποχώρησή του από τη θέση του Γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε ο Σον Σπάισερ, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων.
Η αποχώρηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου ήρθε λίγες ώρες μετά την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Νεοϋορκέζο οικονομικό σύμβουλο Άντονι Σκαραμούτσι να αναλάβει το πόστο του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου κι όλοι θεωρούν πως για την απόλυση του Σπάισερ ευθύνεται ο Σκαραμούτσι.

24 Ιουλίου: Μάικλ Σορτ

Τρεις ημέρες μετά το “ξήλωμα” του Σπάισερ, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Σκαραμούτσι “έφαγε” και τον Μάικλ Σορτ, βοηθό γενικού γραμματέα σε θέματα Τύπου. Η εκδίωξη του Σορτ αποτελούσε προειδοποίηση στα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου Τραμπ να μην διαρρέουν ειδήσεις σχετικά με τον Τραμπ, αλλιώς θα έχουν την τύχη του Σορτ. Ο Σορτ με τη σειρά του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του σε διαρροές ειδήσεων.

29 Ιουλίου: Ρέινς Πρίμπους

Την απόφαση να πάψει από τα καθήκοντά του τον ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, έλαβε ο Τραμπ, μια απόφαση που ανακοίνωσε μέσω twitter. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς ο ομογενής συνεργάτης του Τραμπ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τον νέο υπεύθυνο επικοινωνίας Άντονι Σακαραμούτσι.

31 Ιουλίου: Άντονι Σκαραμούτσι

Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον Άντονι Σκαραμούτσι από διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.
Η απομάκρυνση του Σκαραμούτσι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα, ήταν απαίτηση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι, καθώς ο Σκαραμούτσι είχε καταντήσει εκνευριστικά αλαζόνας ανακοινώνοντας παντού ότι αναφερόταν απευθείας στον πρόεδρο και όχι στον προσωπάρχη του.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου