Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση Βενιζέλου

http://www.rthess.gr/photos/venizelos-imerida-syntagma-thessaloniki.jpg
Στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης σχετικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας από το βήμα επιστημονικής ημερίδας στην Θεσσαλονίκη.




Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και οι Κοσμητείες της Θεολογικής και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο «Εκκλησία και Σύνταγμα: Το ζήτημα της αναθεώρησης» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην εισαγωγή του έστειλε πολιτικά μηνύματα τονίζοντας αρχικά πως μια αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να είναι «συναινετική» και «σώφρον» για αυτό και γίνεται σπάνια και με μεγάλες πλειοψηφίες. Πρόσθεσε πως δεν είναι μια συγκυριακή πολιτική απόφαση, όπως ένας νόμος, και πως αυτοί που την προτείνουν πρέπει να αντιληφθούν ότι «μιλούν με την ιστορία».

Επεσήμανε δε πως εάν δεν υπάρχουν πολιτικές συναίνεσης τότε καλύτερα να την αποφύγεις (την αναθεώρηση) αλλιώς θα έχεις μια «συνταγματική τερατογένεση».

Τέλος σχολίασε πως αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε θέματα εργασίας, οικονομίας, ανάπτυξης κλπ η «εύκολη διαφυγή είναι να μιλάς περί θεσμών και Συντάγματος» προσθέτοντας πως το «φαινόμενο αναθεωρητικής δημαγωγίας καραδοκεί» και «πρέπει να αντισταθούμε».

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου