Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Μετατέθηκε για μία ώρα η κρίσιμη ομιλία Πουιζδεμόν στη Βαρκελώνη

http://www.skai.gr/files/temp//20E5E551C140B286CF9D447DD97B1DC7.jpg
Η αιτία για την αναβολή δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή.



Μετατέθηκε κατά μία ώρα, για τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας, η ομιλία του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόν ενώπιον της τοπικής Βουλής, όπου υπάρχουν φόβοι ότι θα ζητήσει την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

Η αιτία για την αναβολή δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δύο κυρίαρχες φήμες;: Πρώτον ότι ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Πουιζδεμόν, το αριστερό κόμμα CUP που υποστηρίζει την απόσχιση από την Ισπανία, απέρριψε το κείμενο της ομιλίας του ως υπερβολικά διαλλακτικό και δεύτερον ότι το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά την Ισπανία κατέθεσε αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως ο κ. Πουιζδεμόν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως αυτό διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε νωρίτερα τον καταλανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς θα καθιστούσε τον διάλογο «αδύνατο».

Η Κομισιόν και αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε το μεσημέρι πως η ισπανική Αστυνομία έχει σχέδια να συλλάβει τον κ. Πουιζδεμόν σε περίπτωση που ζητήσει απόσχιση από τη Μαδρίτη. Η απόφαση για το εάν η Αστυνομία θα δράσει θα ληφθεί ανάλογα με το περιεχόμενο και τον τόνο της ομιλίας.

Σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, πέραν της σύλληψης Πουιζδεμόν η Μαδρίτη μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο οιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που απαρτίζουν την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί αποκλείσει τη χρήση του Άρθρου 155, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, όταν και τέθηκε σε ισχύ το σημερινό Σύνταγμα της Ισπανίας.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου