Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΣΕΡΡΕΣ: Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές του αγωγού TAP

http://allanea.gr/wp-content/uploads/2017/10/eurimata171010.jpg
Πληθώρα από μήτρες για μεγαρικούς σκύφους, με θέματα εμπνευσμένα από την Ιλιάδα και μεγάλο αριθμό επιγραφών, σε εργαστήριο ελληνιστικών χρόνων στον Καλαμώνα Δράμας,




... ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών χρόνων με κεραμικό κλίβανο που χρονολογείται στον 4ο-5ο αιώνα μ.Χ. στην Μαρώνεια Ροδόπης, αλλά και ένα σημαντικό εύρημα στην Κοζάνη, το οποίο μελετάται και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΤΑP στη βόρεια Ελλάδα.
Στις Σέρρες επίσης εντοπίστηκαν ίχνη προϊστορικής εγκατάστασης και νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου, στη Δράμα πλήθος κεραμικής και ένας ασύλητος τάφος , ενώ ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα στον Έβρο.
Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο νομό Σερρών, όπου ήρθαν στο φως προϊστορικές εγκαταστάσεις στις θέσεις Μανδήλι και Μεσορράχη με κεραμική νεότερης νεολιθικής εποχής (όστρακα με αυλακώσεις, εγχαράξεις, μελανοστεφή, στιλβωμένα και με μαύρη διακόσμηση σε ερυθρό), νεκροταφείο Εποχής του Σιδήρου στην περιοχή του Κεφαλοχωρίου, αγροικίες και πιθεώνες (χώροι αποθήκευσης πιθαριών) ρωμαϊκών χρόνων στην Μεσορράχη.
Επιπλέον, στην περιοχή της Νέας Ζίχνης εντοπίστηκαν απορριματικοί λάκκοι-αποθέτες, που περιείχαν πηλόμαζες, αργούς λίθους, οστά ζώων και κεραμική αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
“Τα ευρήματα αυτά, καθώς και άλλα παλαιότερα, αποδεικνύουν τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών-εθνών, που έλαβαν χώρα σε αυτή την περιοχή από το 511 π.Χ. ως και το 465π.Χ., όχι πάντα με ειρηνικό τρόπο και παράλληλα δείχνουν την έντονη παρουσία Μακεδόνων και Ρωμαίων στην περιοχή”, αναφέρει στο Έθνος, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, προσθέτοντας ότι γίνεται συστηματική μελέτη των ευρημάτων και οι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο Συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη τον Μάρτιο του 2018.
Σε άλλα σημεία οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί και τα ευρήματα μελετούνται, σε άλλα ωστόσο συνεχίζονται, ενώ οι εργολήπτριες εταιρίες έχουν διαμορφώσει περίπου το 70% της όδευσης του TAP στην Ελλάδα και στην Αλβανία-539 χλμ από τα συνολικά 765 χλμ. της διαδρομής του.

Πηγή: Έθνος (Μαρία Ριτζαλέου)
              allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου