Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ για να αρθούν οι αγκυλώσεις στον κλάδο της αλιείας,
... αλλά και τα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του
Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, αναφέρθηκε ο αρμόδιος
υπουργός Β. Αποστόλου στην εκδήλωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του
ΣΥΡΙΖΑ στη Δραπετσώνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα πλέον σημαντικά έργα για την αλιεία,
για τα οποία έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή
του, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων. «Αυτό θα
μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουμε να
διαχειριστούμε τα βιώσιμα και αειφόρα, τα ιχθυοαποθέματα στη χώρα μας,
να διατηρήσουμε βιώσιμο το επάγγελμα των αλιέων, με προτεραιότητα αυτού
των παράκτιων αλιέων, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μικρής
παράκτιας αλιείας».Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Όπως εξήγησε, ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αυστηροποιεί και θα συμπληρώνει το ελλιπές μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων. «Στόχος μας αποτελεί η θωράκιση του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων και η προστασία ιδιαίτερα των ευαίσθητων ιχθυοαποθεμάτων, τα οποία όπως καταγγέλλετε και σεις οι ψαράδες τείνουν να εκλείψουν, όπως για παράδειγμα οι ροφοί, οι στείρες, τα μαγιάτικα» τόνισε.Επιπλέον, αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο, «με απαρχή την αλλαγή της νομοθεσίας για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας, το οποίο εφαρμόζεται από Βασιλικό Διάταγμα του 1966!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Όπως τόνισε «η ερασιτεχνική αλιεία είναι ένας χώρος τον οποίο οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε και μάλιστα, ήδη, μέσω το Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων, έχει ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή τόσο για τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων, όσο για τις ποσότητες, τα είδη και τη συχνότητα που αλιεύουν. Άλλωστε, σε διεθνές επίπεδο, ήδη έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια για την οριοθέτηση της ερασιτεχνικής αλιείας, με συμμετοχή τόσο των Κρατών μελών της Ε.Ε., της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο και των Κρατών της Μεσογείου. Ελπίζω να μην αναγκαστούμε αυτή τη φορά να αποσύρουμε τη διάταξη».
Υπογράμμισε πως αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν ερήμην των αλιέων. «Έτσι, ήδη επεξεργαζόμαστε το θεσμικό πλαίσιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, μετά και από την δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να οργανωθεί ο κλάδος, ώστε να μπορέσει να εκπροσωπηθεί και σε θεσμικά όργανα όπως το Συμβούλιο Αλιείας, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2017-2020 κα.».
ΕΠΑΛΘ
Αναφορικά με το ΕΠΑΛΘ, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα ύψους 250 περίπου εκ. ευρώ.Τα Μέτρα αφορούν ενδεικτικά:
- στο Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.
- σε κατασκευές και εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων και ιχθυοσκαλών στη χώρα
- στην εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής
- στην Τεχνική Βοήθεια τους Προγράμματος (Μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες που βοηθούν στην υλοποίηση του ΕΠΑΛΘ)
- στα Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης (Leader Αλιείας), τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
- στην οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, «το οποίο δεν αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο μεν, αλλά δεν μπορούμε να στερήσουμε τη δυνατότητα αυτή στους αλιείς, αφού μάλιστα πολλοί από εσάς το ζητάτε και πιθανόν το εν λόγω Μέτρο να μην εφαρμοστεί ξανά στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Αποστόλου. «Στο Μέτρο αυτό έχουμε ενεργοποιήσει και μια ειδική ρήτρα, ώστε τα σκάφη τα παραδοσιακά, τα οποία αποτελούν ζωντανή απόδειξη της μακράς Παράδοσης της χώρας μας στη ναυπηγική, να μπορούν αντί να καταστρέφονται, να χρησιμοποιούνται για μουσειακούς σκοπούς».
- στις παραγωγικές Επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια,(αύξηση ενεργειακής απόδοσης και μετατροπή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποδοτική χρήση των πόρων κα)
- στη μεταποίηση των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
- στις επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών (υγεία και ασφάλεια, ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής)
- στις επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών που αφορούν στην προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων.
- στην αγορά και εκσυγχρονισμό πλωτών και εναέριων μέσων για την εφαρμογή του ελέγχου στην αλιεία.
- η αποζημίωση των διχτυών από τα θαλάσσια θηλαστικά, ένα Μέτρο το οποίο εξαιτίας θεμάτων ανταγωνισμού, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
- ο εκσυγχρονισμός των αλιευτικών σκαφών
- η ενίσχυση των νέων αλιέων για αγορά πρώτου αλιευτικού σκάφους
- οικονομική ενίσχυση των δράσεων ελέγχου
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου