Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Δημιούργημα ενός μπουρζουά δικηγόρου ο λαμπρός λαχανόκηπος των Βερσαλλιών

http://www.agronews.gr/files/temp/78DE2EE246196B87DC1EC7937EEBC1B5.jpg
Τρεις φορές την εβδοµάδα οι επισκέπτες των Βερσαλλιών µπορούν να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά από την «Μπουτίκ Potager». 



Potager ονοµάζουν οι Γάλλοι το λαχανόκηπο 22 στρεµµάτων που δηµιουργήθηκε τον 17ο αιώνα από τον Λουδοβίκο τον 14ο και όπου µέχρι και σήµερα καλλιεργούνται 400 διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και άλλες τόσες λαχανικών, πολλές εξ αυτών σπάνιες, παράγοντας τόνους φρέσκων προϊόντων προς πώληση.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, πιο συγκεκριµένα ήταν το 1683, όταν ο Λουδοβίκος ο 14ος έδωσε εντολή στον Jean-Baptiste de la Quintinie, έναν µπουρζουά δικηγόρο µε πάθος για την κηπουρική, να δηµιουργήσει έναν λαχανόκηπο που θα τρέφει τους εκατοντάδες κατοίκους των Βερσαλλιών και θα καταπλήξει όλο τον κόσµο.

Το έργο του Γάλλου δικηγόρου ήταν δύσκολο, καθώς έπρεπε να µετατρέψει σε υπέρλαµπρο κήπο ένα έλος. Χιλιάδες εργάτες δούλεψαν στον καθαρισµό, την αποξήρανση και την κάλυψη του εδάφους µε τόνους άµµου, φρέσκο χώµα και κοπριά από τους βασιλικούς στάβλους. Μαζί του ο αρχιτέκτονας των Βερσαλλιών, Franςois Mansart, που σχεδίασε τους δαιδαλώδεις διαδρόµους του κήπου γύρω από το κεντρικό σιντριβάνι.

Ωστόσο, αυτός που ξεχώρισε ήταν χωρίς αµφιβολία ο δικηγόρος. Πενήντα χρόνια πριν εφευρεθεί το πρώτο θερµοκήπιο στην Ολλανδία, ο La Quintinie ανάπτυξε ιδιοφυείς µεθόδους για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής. Στις σηµειώσεις του έγραφε: «Κατάφερα να φέρω κάποια φρούτα σε ωρίµανση 5 ή 6 εβδοµάδες νωρίτερα… για παράδειγµα φράουλες τον Μάρτιο και σπαράγγια το ∆εκέµβρη».

Επιβιώνει σχεδόν ανέπαφος

Ο La Quintinie, που εν τω µεταξύ είχε αποκτήσει τον τίτλο του ευγενή, πέθανε το 1688, µε τον Λουδοβίκο να εξοµολογείται στη χήρα του: «Κυρία µου, έχουµε υποστεί και η δύο µία ανεπανόρθωτη απώλεια».  Μετά το θάνατό του η φροντίδα του κήπου πέρασε στους Le Normand. Επί των ηµερών τους παράχθηκαν οι πρώτοι ανανάδες το 1730 ενώ σηµείωσαν επιτυχία στην παραγωγή καφέ.

Σήµερα, τρεις αιώνες µετά την κατασκευή του ο λαχανήκηπος επιβιώνει σχεδόν ανέπαφος.  Και να σηµειωθεί ότι δεν έµεινε ποτέ αναξιοποίητος, σήµερα είναι η έδρα της Εθνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής Τοπίου του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας. 

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου