Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πως ο αρχιτέκτονας της Αμφίπολης εντόπισε ένα πλοίο φάντασμα! (VIDEO)

http://www.thousandnews.gr/media/k2/items/cache/de46addc39045d88395c82e8ffd605f6_XL.jpg
Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας του μνημείου της Αμφίπολης Μιχάλης Λεφαντζής ανακάλυψε το Καρτερία, το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στον κόσμο,




... μέρη του οποίου είναι εντοιχισμένα στο κτίριο της διοίκησης του ναύσταθμου Σαλαμίνας ενώ άλλα κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν ως υποστυλώματα ενός προβλήτα.
Και αποτελεί έκπληξη το γεγονός όταν διαπιστώνεται ότι η έρευνα του αυτή είναι αποτέλεσμα μια συνεχούς αναζήτησης και συλλογής στοιχείων, που προϋπήρχαν της ανασκαφής στον τύμβο Καστά και είχαν ως αφετηρία την περίοδο που υπηρετούσε ως κελευστής.
Την εποχή εκείνη ψάχνοντας μέσα σε σκονισμένα και εγκαταλειμμένα αρχεία βρήκε αρκετά στοιχεία που τον βοήθησαν, ώστε να ταυτοποιήσει τα κομμάτια της κορβέτας «Καρτερία» και της κορβέτας «Επιχείρησις».
Τα τμήματα αυτά ήταν «μπροστά στα μάτια όλων» αλλά κανείς δεν γνώριζε τη σημαντική ιστορία που «μπορούσαν να μας διηγηθούν».
Η αποκάλυψη λοιπόν έγινε δεκαοκτώ χρόνια μετά τη θητεία του αρχιτέκτονα το 2017 και όταν κλήθηκε αυτή τη φορά από το διοικητή του ναύσταθμου Σαλαμίνας αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη σε μια πρωτοβουλία επικαιροποίησης της παλιάς μελέτης με στόχο τη συντήρηση των κτιρίων.
Για πρώτη φορά άνοιξαν οι πόρτες σε αποθήκες που χρησιμοποιούνταν για πυρομαχικά και έτσι ο Mιχάλης Λεφαντζής είχε τη δυνατότητα να μελετήσει όλες τις φάσεις ανακαίνισης του κτιρίου και να ανακαλύψει τμήματα του πρώτου ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου στον κόσμο.
«Είναι μια πρόσφατη διαπίστωση ότι μέρη του Καρτερία υπάρχουν στις οικοδομές του ναυστάθμου» τόνισε ο ο αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύρχος Νικόλαος Τσούνης με αφορμή την έλευση του Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη, απαντώτας σε ερώτηση του thousandnws.gr
«Ο λέβητας του Καρτερία είναι ο μοναδικός που υπάρχει στον κόσμο. Φανταστείτε το πρωτότυπο. Είναι πρόσφατη διαπίστωση και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση να το αναδείξουμε ευρήματα είναι εμφανή, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο.
Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ότι μέρη του Καρτερία χρησιμοποιήθηκαν ως υποστύλωμα σε κάποιο προβλήτα. Εφόσον ισχύει αυτό θα φροντίσουμε να αναδείξουμε την ύπαρξη του».
Το ρεπορτάζ του Γιάννη Μούτσου στην τηλεόραση του ALPHA μεταφέρει εικόνες από τις εγκαταστάσεις του ναύσταθμου Σαλαμίνας και παρουσιάζει τα στοιχεία εκείνα που μας δείχνουν ότι το Καρτετία δεν είναι πλέον ένα «πλοίο φάντασμα».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ALPHA

βίντεο1: https://youtu.be/2rMu2jBCR1U?t=4


ΔΕΙΤΕ ΤΙ EIΠΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝ


βίντεο2: https://youtu.be/kHfapAsguC4?t=3


 thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου