Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Αυτό το ψάρι έχει τον πιο θορυβώδη οργασμό που έχει καταγραφεί ποτέ - Και κυριολεκτικά κουφαίνει

http://news247.gr/eidiseis/epistimi/article4995135.ece/BINARY/w660/psa201217.jpg
Το αξιοπρόσεκτο αυτό χαρακτηριστικό είναι που οδηγεί και στην υπεραλίευσή του, καθώς αποτελεί σήμα για τους ψαράδες να σπεύσουν σωρηδόν    


 Ένα είδος ψαριού στο Μεξικού κάνει τόσο θόρυβο όταν έρχεται σε οργασμό, ώστε μπορεί να προκαλέσει κώφωση σε θαλάσσια ζώα, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες, ζητώντας την διαφύλαξή του από την υπεραλίευσή του.

Poisson-Corb.jpg

SciaenaUmbra.JPG

Πρόκειται για την κορβίνα του Κόλπου της Καλιφόρνιας, η οποία κατά το ζευγάρωμα βγάζει έναν ήχο που μοιάζει με αυτόν "ενός πολύ ηχηρού πυροβόλου όπλου" με πολλαπλούς γρήγορους παλμούς.
Και όταν εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια αυτού του είδους συγκεντρωθούν μια φορά τον χρόνο "ο θόρυβος που προκαλούν αντιστοιχεί με αυτόν που κάνει το πλήθος στο γήπεδο ή ίσως μια πολύβουη κυψέλη", δήλωσε ένας εκ των δύο ερευνητών της μελέτης, Τίμοθι Ρόουελ από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
"Τα επίπεδα που φτάνει ο ήχος είναι αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν τουλάχιστον προσωρινή, αν όχι μόνιμη, απώλεια ακοής σε θαλάσσια θηλαστικά.
"Πρόκειται για την πιο θορυβώδη κατάσταση στην άγρια ζωή που έχει καταγραφεί στον πλανήτη" επεσήμανε ο Ρόουελ και "για τον πιο δυνατό ήχο που καταγράφηκε ποτέ από ένα είδος ψαριού".
Οι συχνότητες του ήχου που παράγει η κορβίνα μπορούν να βλάψουν τη ακοή των φωκιών, των θαλάσσιων λιονταριών και των δελφινιών ή ακόμα και να τα κουφάνει.
Ο Ρόουελ και ο συνάδελφός του Μπραντ Έρισμαν του πανεπιστημίου του Τέξας χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο υποβρύχιο ηχητικό μηχάνημα για να παρακολουθήσουν την αναπαραγωγή της κορβίνας του Κόλπου. Κάθε άνοιξη τα ενήλικα ψάρια του είδους μεταναστεύουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στο δέλτα του ποταμού Κολοράντο στο βορειοανατολικό τμήμα του Κόλπου της Καλιφόρνιας στο Μεξικό. Κατά τη διαδικασία, οι αρσενικές κορβίνες εκπέμπουν ηχητικά κύματα που αντηχούν στα αλιευτικά σκάφη και μπορούν να ακουστούν και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτό είναι το σήμα για να εφορμήσουν σωρηδόν οι ψαράδες. Ένας στόλος 500 σκαφών μπορεί να πιάσει μέχρι δύο εκατομμύρια ψάρια κάθε εποχή αναπαραγωγής τους, βάζοντας το είδος σε κίνδυνο.

(Πηγή: Guardian)
   news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου