Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΣΕΡΡΕΣ: Παίρνει μορφή η μονάδα για τα απορρίμματα στο Παλαιόκαστρο

Ομαλά εξελίσσεται η κατασκευαστική φάση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στις Σέρρες μέσω ΣΔΙΤ. 




Η κατασκευή μετρά πλέον σχεδόν 8 μήνες και, στο διάστημα αυτό, ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη διαδικασία αδειοδότησης με την κατασκευή να ακολουθεί το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το έργο να παίρνει σταδιακά μορφή, όπως φαίνεται και στην εικόνα παραπάνω.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 με αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.
Στα σχέδια του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει και του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων για τον Δυτικό και Ανατολικό Τομέα καθώς και η υλοποίηση των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες μάλιστα αποτελούν δράσεις πρώτης προτεραιότητας δράσεις για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών είναι η πρώτη μονάδα που υλοποιείται από τις συνολικά 3 που έχουν σχεδιαστεί για την Κεντρική Μακεδονία.
Η Μονάδα των Σερρών
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε  36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε. που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT Α.Ε.,  ARCHIRODON και  ENVITEC Α.Ε.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα έχει χωρητικότητα 63 χιλ. τόνων ετησίως και θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της ΠΕ Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς.  Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.ά.
Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λπ.
Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.
Σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα έχει ήδη επιτευχθεί η χρηματοδότηση των μελετών και για τις άλλες δύο μεγάλες μονάδες του ΠΕΣΔΑ καθώς και των μονάδων επεξεργασίας των βιοαποβλήτων της Περιφέρειας ενώ αναμένεται άμεσα η έναρξη υλοποίησής τους, με φορέα υλοποίησης τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και με τη συνεργασία όλων των Δήμων της Περιφέρειας.


πηγή: ypodomes.com
         allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου