Κάθε χρόνο και χειρότερα
Ενώ την περσινή χρονιά η Ελλάδα βρισκόταν στην 6η θέση παγκοσμίως (πίσω από τις Βενεζουέλα, Αίγυπτο, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Ουκρανία) με «βαθμολογία μιζέριας» 22,7, φέτος η βαθμολογία πέφτει, μεν στο 20, 6, αλλά -όπως προκύπτει από τον πίνακα του Bloomberg- η χώρα μας ανεβαίνει μια θέση στο δείκτη μιζέριας, φτάνοντας στην 5η θέση, όπου «συγκατοικεί» με τη γείτονα Τουρκία.
Στις χειρότερες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή μεταξύ εκείνων με τις πιο δυσοίωνες προοπτικές για το 2018, περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Bloomberg Misery Index.
Ο συγκεκριμένος δείκτης υπολογίζει τις προοπτικές των οικονομιών, κυρίως βάσει του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Η άνοδος των τιμών συνιστά κάτι παραπάνω από απλή απειλή για την παγκόσμια οικονομία φέτος, μεγαλύτερη από ό, τι η ανεργία, σύμφωνα με τον δείκτη «δυστυχίας» του Bloomberg. Στον αντίποδα, η Ταϊλάνδη είναι η λιγότερο μίζερη οικονομία του πλανήτη, κι ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία κι η Ελβετία.
Ο δείκτης δυστυχίας του Bloomberg βασίζεται στην παλαιά αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η ανεργία γενικά δείχνουν πόσο καλή είναι η κατάσταση μιας οικονομίας. Μερικές φορές, φυσικά, ένα σκέτο ποσοστό, μπορεί να είναι παραπλανητικό σε οποιαδήποτε κατηγορία: Οι επίμονα χαμηλές τιμές μπορεί να είναι σημάδι φτωχής ζήτησης και, για παράδειγμα, η χαμηλή ανεργία δεσμεύει τους εργαζόμενους που θέλουν να στραφούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας.
Τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτούν μια παγκόσμια οικονομική προοπτική που παραμένει συνολικά αισιόδοξη: Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ετήσια αύξηση 3,7% παγκοσμίως το 2018.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου