Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Διεθνής διαγωνισμό οίνου από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος

Η δοκιμή θα κρατήσει τρεις ημέρες και θα είναι "τυφλή". 




Οι 25 κριτές, 15 Έλληνες και δέκα ξένοι, δεν γνωρίζουν τίποτα για την ταυτότητα των 702 συν 44 υποψηφίων στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: δεν υπάρχει κάτι που να μαρτυρά την ταυτότητα όσων έχουν μπροστά τους.

Αποφεύγουν μορφασμούς, για να μην προδώσουν τις προτιμήσεις τους κι επηρεαστούν οι υπόλοιποι.
Στην αίθουσα επικρατούν διαδοχικά είτε η σιωπή (απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση το να αξιολογήσει ο καθένας μόνος του μέχρι και 75 υποψηφιότητες την ημέρα) είτε ένα χαμηλόφωνο μουρμούρισμα (όταν έρθει η ώρα να συνεδριάσουν σε ομάδες, να συζητήσουν μεταξύ τους, ν΄ ανταλλάξουν απόψεις και τελικά να συμφωνήσουν για τη βαθμολογία). Αν διαφωνήσουν, η υποψηφιότητα επανεξετάζεται. Και αν διαφωνήσουν ξανά, αξιολογείται από άλλη επιτροπή... Η διαδικασία αυτή - στην οποία συμμετέχουν και κριτές με "περγαμηνές" παγκόσμιας εμβέλειας - θα αναδείξει στο τέλος του τριημέρου τους νικητές.
Ο λόγος για τον 18ο διεθνή διαγωνισμό οίνου και τον 4ο διεθνή διαγωνισμό αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος ("Οίνοι Βορείου Ελλάδος") σήμερα, αύριο και την 1η Μαρτίου. Ο διαγωνισμός οίνου ξεκίνησε το 1999 κι από το 2015 περιλαμβάνονται σε αυτόν και τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" και αρθρογράφος γεύσης και οίνου, Αλεξάνδρα Ανθίδου, στη φετινή διοργάνωση μετέχουν συνολικά 702 δείγματα και 44 αποστάγματα από τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γερμανία, Τουρκία και Γεωργία, ενώ ώς κριτές λαμβάνουν μέρος τρεις -από τους περίπου 350 παγκοσμίως- masters of wine (μεταξύ των οποίων και ένας από τους μόλις δύο Έλληνες, ο παγκοσμίου φήμης Κωνσταντίνος Λαζαράκης, πρόεδρος των διαγωνισμών), ένας master sommelier, οινολόγοι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς οίνου.
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών και του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι καλύτεροι οίνοι θα επιλεγούν για τις εξής κατηγορίες: καλύτερος 1) λευκός, 2)ροζέ και 3) ερυθρός, καλύτερος 4)επιδόρπιος οίνος, 5)καλύτερος αφρώδης και 6)καλύτερη ρετσίνα. Στη συνέχεια, οι καλύτεροι οίνοι κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου (90-100 βαθμούς), θα επαναξιολογηθούν και θα απονεμηθεί η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού._

thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου