Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Απενεργοποιημένη η Δράση για υποδομές εγγείων βελτιώσεων που χρηματοδοτεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προς ηλεκτροδότηση άρδευσης

«Το ΥπΑΑΤ έχει ενσωματώσει στα εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής του για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 




Συγκεκριμένα, η Δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», του Μέτρου 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 δύναται να χρηματοδοτήσει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την ηλεκτροδότηση της άρδευσης στα συλλογικά δημόσια έργα.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι, καθώς πρώτης προτεραιότητας θεωρούνται τα έργα που οδηγούν σε εξοικονόμηση νερού, η χρηματοδότηση μίας υποδομής ΑΠΕ μέσω της εν λόγω δράσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με τον συνολικό εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης υποδομής άρδευσης».
Αυτό ανέφερε γραπτώς στη Βουλή ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννη Ανδριανού, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «η προαναφερθείσα δράση του ΠΑΑ 2014-2020 δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί για ένταξη νέων επενδύσεων».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Μετά την έκδοση της αριθ. 135275/19-05-2017 Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με θέμα: «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» (Β΄1751/2017) και την έγκριση της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των σχετικών αιρεσιμοτήτων, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανωτέρω δράση και να γίνει η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων», πρόσθεσε στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ίδια ερώτηση ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε πως «αναγνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, είναι ο κορεσμός του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου. Με την υφιστάμενη κατάσταση του Συστήματος στην Πελοπόννησο, δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από αιολικά, ενώ εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αιτημάτων για έκδοση Προσφορών Σύνδεσης σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς».

Συγκεριμένα το κείμενο της ερώτησης είχε ως εξής:

«Οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας (Νέας Κίου, Κεφαλαρίου-Άργους, Ασίνης-Δρεπάνου, Λάλουκα, Αγίου Ανδριανού -Ροεινού, Παναριτίου, Αργολικού, Νέας Τίρυνθας, Πουλακίδας-Μάνεση, Αγίας Τριάδας, Κουτσοποδίου, Πυργέλας, Ιρίων, Ήρας-Κουρτακίου, Δαλαμανάρας), με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα τονίζουν πως ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα φωτοβολταϊκά άρδευσης για κάλυψη ιδίων αναγκών μπορούν να έχουν ισχύ μέχρι 500 kWp, στην Πελοπόννησο η ισχύς περιορίζεται στα 20 kWp. Αυτό θέτει τους ΤΟΕΒ της Αργολίδας εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποστηριχθούν τα συλλογικά αρδευτικά έργα, τα οποία και μπορούν να προσφέρουν οικονομία σε ενέργεια και νερό.

Κατόπιν αυτού, οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας στην ανακοίνωση τους απευθύνουν αίτημα προς κάθε αρμόδιο, προκειμένου να επιτραπεί η χωρίς περιορισμό ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών  Σταθμών και για τους ΤΟΕΒ της Αργολίδας, ώστε και οι αγρότες της Αργολίδας να μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση του αρδευτικού κόστους και οικονομίες κλίμακας μέσω συλλογικών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:
Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να αναλάβουν για την ικανοποίηση του αιτήματος των ΤΟΕΒ Αργολίδας για αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών άρδευσης στα επίπεδα που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου