Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τα σκουπιδια επτα νοικοκυριων ζεσταινουν ενα σπιτι

Τα απορρίμματα επτά νοικοκυριών παρέχουν θέρμανση σε ένα νοικοκυριό: μπορεί κάποιος να κάνει ζεστό ντους επτά φορές




... από πέντε λεπτά κάθε φορά, μπορεί να εξασφαλίσει ενέργεια για τη φόρτιση του υπολογιστή του για τρεις φορές ημερησίως σε διάστημα δύο εβδομάδων και να έχει θέρμανση ώστε να ζεσταθεί το σπίτι του τουλάχιστον για οκτώ ώρες.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από μόλις 10 κιλά απορριμμάτων που παράγει ένα νοικοκυριό, αφού έχει γίνει η ανακύκλωσή τους και έχει προηγηθεί ο διαχωρισμός τους.
Τα υπέρ και τα κατά της καύσης σκουπιδιών

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καύσης αποβλήτων, ο υπεύθυνος ανάπτυξης, καινοτομίας και αγοράς του γαλλικού ομίλου Veolia, Γκιγιόμ Γουαλέρ, κατά την ενημέρωση εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης της Κ. Μακεδονίας στο Παρίσι, όπου βρέθηκε η Greenagenda.gr, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%.
Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα άμεσα, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλους όγκους σκουπιδιών, δεν απαιτείται πολύς χώρος για την κατασκευή της μονάδας, υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, δεν παράγεται μεθάνιο, η διαδικασία ανάκτησης της ενέργειας ισοδυναμεί με μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ ανακτώνται ο σίδηρος και τα μέταλλα που περιέχουν τα σκουπίδια.
Στα μειονεκτήματα της καύσης περιλαμβάνονται το κόστος της επένδυσης, η μακροχρόνια δέσμευση σε αυτήν, το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για μικρές ποσότητες απορριμμάτων, το ότι είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στους περισσότερους τύπους απορριμμάτων αλλά όχι σε όλους, η δημιουργία υπολείμματος, στάχτης και η έλλειψη μεγάλων ποσοστών κοινωνικής αποδοχής.
Ο τομέας των απορριμμάτων ευθύνεται για το 3% της έκλυσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Ιεράρχηση των λύσεων για τα απορρίμματα
  • Πρόληψη
  • Προετοιμασία για επανάχρηση
  • Ανακύκλωση
  • Άλλη επανάκτηση
  • Διαθεσιμότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το ελάχιστο 65 -70% των αστικών στερεών αποβλήτων πρέπει να δίνεται στην επανάκτηση.

  greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου