Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η Ελλάδα θα εισπράξει 16.299,8 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ την περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Κομισιόν

Το ποσό των 16.299,8 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές 2018) θα λάβει η Ελλάδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατά την περίοδο 2021-2027, 




... σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (1/6/2018). Από αυτά τα 12.668,8 δισ. θα αφορούν άμεσες ενισχύσεις (Πρώτο Πυλώνα), τα 391 εκατ. ευρώ τη στήριξη της αγοράς, ενώ κεφάλαια συνολικού ύψους 3.170 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής (ΚΑΠ). Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει τα εξής:

«Με τις προτάσεις αυτές, ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ ανέρχεται σε 365 δισ. ευρώ (5% μειωμένος σε σχέση με την περίοδο 2014-2020), εξασφαλίζεται ότι η ΚΑΠ παραμένει μακρόπνοη πολιτική, εξακολουθεί να στηρίζει τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, καθοδηγεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας στην ΕΕ και αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την περιβαλλοντική μέριμνα και τη δράση για το κλίμα.

Οι σημερινές προτάσεις δίνουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία και αρμοδιότητες για να επιλέγουν πώς και πού να επενδύουν τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ που τους αναλογεί, με σκοπό την επίτευξη φιλόδοξων στόχων που τίθενται σε επίπεδο ΕΕ για έναν έξυπνο, ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται δίκαιη και καλύτερα στοχευμένη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος».

Ο αντιπρόεδρος, Γύρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η κοινή γεωργική πολιτική αποτελεί μία από τις βασικές μας πολιτικές και επηρεάζει τη ζωή όλων των Ευρωπαίων. Αυτές οι εμπεριστατωμένες προτάσεις θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη βιωσιμότητά του. Με το νέο μοντέλο λειτουργίας παρέχουμε περισσότερες δυνατότητες στα κράτη μέλη βάσει της αρχής της επικουρικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της.»

Ο Eπίτροπος, Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, σημείωσε: «Με τη σημερινή πρόταση υλοποιείται η δέσμευση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, την πραγματική εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας για τα κράτη μέλη, τη διασφάλιση ενός ανθεκτικότερου γεωργικού κλάδου στην Ευρώπη και τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων αυτής της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου