Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η Ρωσίδα φοιτήτρια που μελετά τον ελληνικό πολιτισμό

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
H Γιάννα Γιαχόντοβα σπουδάζει ελληνική φιλολογία και μελετάει τα "ελληνικά έθιμα της Άνοιξης"
"Σας ευχαριστώ γιατί είστε ένας φιλόξενος λαός", μας λέει



 Μία γνωριμία διαφορετική από όλες τις άλλες, μας περίμενε κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο Θρυλόριο Ροδόπης. Στο χωριό, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος όπως κάθε χρόνο οι άνθρωποι αντάμωσαν στα τοπικά κοιμητήρια όπου έστρωσαν τραπέζι για τους νεκρούς τους, οι οποίοι κατά το έθιμο ανεβαίνουν στον επίγειο κόσμο στην Ανάσταση κι επιστρέφουν το μεσημέρι της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.
Εκεί, κάπου μεταξύ των κατοίκων του χωριού, συναντάμε και μία κοπέλα που δεν έχουμε ξαναδεί. Αποδεικνύεται φοιτήτρια, ερχόμενη από τη Ρωσία, να καταγράφει το έθιμο με πολύ πιο μεγάλη ...προσοχή από εμάς τους ίδιους, εξοπλισμένη με μαγνητόφωνο, μπλοκάκι, φωτογραφική μηχανή κι όλα τα απαραίτητα σύνεργα.

Τη λένε Γιάννα Γιαχόντοβα και το όνομά της μας το σημειώνει η ίδια στα ελληνικά, προκειμένου να μην γίνει κάποιο λάθος. "Είμαι φοιτήτρια ελληνικής φιλολογίας στη Μόσχα και βρίσκομαι στην Κομοτηνή με το πρόγραμμα Erasmus για έξι μήνες. Ήρθα από τις 7 Φεβρουαρίου, γι' αυτό και σε λίγο δυστυχώς το πρόγραμμά μου τελειώνει", μας λέει με χαρά για τη διαμονή της στην Ελλάδα αλλά και λύπη για την σε λίγα εικοσιτετράωρα αποχώρησή της. Άλλωστε δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, καταγραφέας των εθίμων κι "ένα" με την τοπική κοινωνία.

Η ίδια μας εξηγεί τί είναι αυτό που κάνει, ερχόμενη από τη Μόσχα της Ρωσίας ...στο ταφικό έθιμο των Ποντίων του Θρυλορίου στην Ελλάδα. "Εδώ και μερικά χρόνια κάνω διάφορες εργασίες, γιατί κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιό μου γράφουμε εργασίες.
Εγώ από την αρχή ασχολήθηκαν με τις γιορτές της Άνοιξης στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πανεπιστήμιο έχουμε κάνει μερικές αποστολές σε μέρη της Ελλάδας και στο Θρυλόριο της Ροδόπης βρέθηκα επειδή γνωρίζω την Μελίνα Σαββίδου από το Erasmus, η οποία μου είπε πως έχει πολλούς συγγενείς εδώ. Με κάλεσε να δω πώς γίνεται το ταφικό έθιμο, που κάνετε ένα τραπέζι για τους νεκρούς συγγενείς σας", σημειώνει, και συνεχίζει: "Τα έθιμα αυτά προέρχονται από τη διονυσιακή λατρεία και μου αρέσει αυτό το μυστήριο που κρύβεται μέσα σε όλα αυτά τα έθιμα. Κι αυτά τα έθιμα δείχνουν και την συγγένεια, για παράδειγμα εδώ είδα πως μαζεύεται πολύς κόσμος από το χωριό κι όλοι τους τρώνε μαζί και θυμούνται τους συγγενείς τους".

Το σχόλιό της στο τέλος μας προσδίδει και μία άλλη διάσταση στην συζήτηση: "Σας ευχαριστώ γιατί είστε ένας φιλόξενος λαός, που βοηθάει τους ανθρώπους". Μία συζήτηση που έγινε στα ελληνικά.

xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου