Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αυξημένη προβλέπεται η παραγωγή αμυγδάλων φέτος στην Ισπανία, ανησυχούν οι Ισπανοί για την εξάπλωση του ξυλέλλα στις αμυγδαλιές

Σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 10 χρόνων αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή αμυγδάλων της Ισπανίας, η οποία είναι η βασικότερη χώρα παραγωγός του συγκεκριμένου καρπού με κέλυφος σε όλη την ΕΕ. 




Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων της χώρας αναμενόταν το 2017 στους 71.622 τόνους ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τη δεύτερη βασικότερη χώρα παραγωγό στην ΕΕ, την Ιταλία. Φέτος, οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου για τα ξηρά φρούτα της Ισπανίας κάνουν λόγο για παραγωγή 60.398 τόνων αυξημένη κατά 13%, σε σχέση με την παραγωγή του 2017, η οποία τελικά ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις του USDA, φτάνοντας τους 53.619 τόνους.

Φαίνεται πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες έπληξαν πυρηνόκαρπα αλλά και κηπευτικά στην Ισπανία, επηρέασαν αρνητικά κυρίως τις πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο για τα ξηρά φρούτα της Ισπανίας, που ενώνει όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών ξηρών φρούτων (όπως οι καρποί με κέλυφος), οι ποικιλίες που επλήγησαν είναι μόνοι οι Largueta και Marcona.

Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία των δέντρων αμυγδαλιάς αναμένεται να δώσει μια καλή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Το βακτήριο ξυλέλλα, δυνητική απειλή
για την παραγωγή αμυγδάλων της Ισπανίας

Ωστόσο, ανησυχίες εκφράζονται από την πλευρά των Ισπανών παραγωγών για την εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa αλλά και του ευρύτομου της αμυγδαλιάς.

Όσον αφορά το βακτήριο ξυλέλλα, σύμφωνα με το USDA, ο κίνδυνος καταστροφών των δέντρων αμυγδαλιάς από το βακτήριο αυξάνεται συνεχώς στην Ισπανία.

Το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων στην Ιταλία, είχε βρεθεί σε πολλαπλασιαστικό υλικό αμυγδαλιάς στις Βαλεαρίδες νήσους αλλά και σε δέντρα αμυγδαλιάς στην ηπειρωτική Ισπανία και συγκεκριμένα στο Αλικάντε.

Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με την Ιταλία, η Ισπανία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα όπως φυτοϋγιεινομικούς ελέγχους στα σύνορα, καταστροφή μολυσμένου φυτικού υλικού, απαγόρευση διακίνησης φυτικών υλικών από τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηρίου, σύμφωνα με το Άρθρο 6 της απόφασης 2015/879 της Κομισιόν, όπως τροποποιήθηκε.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου