Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Παράνομες Ναυλώσεις: Κήρυξε τον «πόλεμο» ο Κουρουμπλής – 11 νέες περιπτώσεις

Κήρυξε τον «πόλεμο» ο Κουρουμπλής στις παράνομες ναυλώσεις – εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια – 11 νέες περιπτώσεις στο πρώτο 15μερο του Ιουλίου



Το είπε και το έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βάζοντας φρένο στις παράνομες ναυλώσεις ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών. Οι συνεχείς έλεγχοι του λιμενικού σώματος έχουν «ξεσκεπάσει» δεκάδες περιπτώσεις παράνομης ναύλωσης και ακόμη είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού.
Από τις αρχές του Ιουλίου έγιναν γνωστές 11 περιπτώσεις παράνομων ναυλώσεων, όπου επιβλήθηκαν απαγόρευση απόπλου, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις κατά των ιδιοκτητών.
Οι παράνομες ναυλώσεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα του κλάδου, δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο χάνει έσοδα χιλιάδων ευρώ από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πελάτες δεν παραδέχονται την ναύλωση
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η μεγαλύτερη δυσκολία για να αποδειχτούν τέτοιες ναυλώσεις έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως οι πελάτες είναι προειδοποιημένοι και ισχυρίζονται πως είναι φιλοξενούμενοι του πλοιοκτήτη.
Στην Ελλάδα μπορούν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα σκάφη με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) αλλά και σκάφη τρίτης σημαίας, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι πάνω από 36 μέτρα, να μεταφέρουν τουλάχιστον 12 επιβάτες και να μην είναι ξύλινα. Ωστόσο όλα θα πρέπει να έχουν ελληνική άδεια επαγγελματικού σκάφους και νόμιμα ναυλοσύμφωνα, με ΦΠΑ.
Παράνομη η διαφήμιση ιδιωτικών σκαφών για ναύλωση μέσω ιστοσελίδων
Οι παράνομες ναυλώσεις γίνονται σε συνεννόηση με τους ναυλομεσίτες μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, ενώ για ένα νόμιμο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής οι τιμές κυμαίνονται (ανάλογα με την κατηγορία, ιστιοπλοϊκά, motor yachts, super yachts) από 7.000 ευρώ εβδομαδιαίως έως 300.000 για τα super yachts, οι αντίστοιχες τιμές στα παράνομα ναυλωμένα σκάφη πέφτουν έως και 40%, λόγω μη απόδοσης εισφορών και φόρων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών.
Υποχρεωτικό από 14 Ιουνίου το Πιστοποιητικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΠΕΞΕΠΑ)
Όλα τα μη ελληνικά επαγγελματικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υποχρεούνται μέχρι 14 Ιουνίου 2018 να έχουν εκδώσει Πιστοποιητικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΠΕΞΕΠΑ), το οποίο είναι έγγραφο πανομοιότυπο με το Ελληνικό Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, εκδίδεται από πιστοποιημένους νηογνώμονες και έχει διετή διάρκεια. Σε περίπτωση που το ξένο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής δεν εφοδιαστεί με ΠΕΞΕΠΑ, θα απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου μέχρι την έκδοση ή υποβολή του Πιστοποιητικού στην Λιμενική Αρχή.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Ν. 4504/2017 θέσπισε την απαγόρευση επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών σε ελληνικά λιμάνια σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία, με απώτερο στόχο να καταπολεμήσει τις παράνομες ναυλώσεις.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει υποχρέωση ΦΠΑ επί των ναύλων από όλα τα επαγγελματικά σκάφη που πραγματοποιούν πλόες στα ελληνικά ύδατα.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδεικτικά Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, κλπ.) εισπράττεται και αποδίδεται ΦΠΑ επί των ναύλων από όλα τα σκάφη – ανεξαρτήτως την σημαία τους – που εκτελούν ναύλους στα χωρικά τους ύδατα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο είσπραξης του ΦΠΑ αυτού. Έτσι, οι πλοιοκτήτες που επιθυμούν την πληρωμή του καταβληθέντος από τους ναυλωτές ΦΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να τον αποδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο, οι δημόσιες υπηρεσίες αντί να δώσουν το βάρος στην είσπραξη ΦΠΑ επί των ναύλων, νομοθετούν την απαγόρευση επιβιβάσεως και αποβιβάσεως επιβατών στα ελληνικά λιμάνια από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υπό ξένη σημαία και νομοτελειακά τον αποκλεισμό προσέλευσης των επαγγελματικών σκαφών αυτών στην Ελλάδα.
Πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η θεσπισθείσα απαγόρευσης επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών σε ελληνικά λιμάνια δεν θα βοηθήσει στον περιορισμό των παράνομων ναυλώσεων, αλλά θα οδηγήσει στην μείωση της τουριστικής κίνησης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας.

Παράνομη Ναύλωση: 11 νέες περιπτώσεις το πρώτο 15μερο του Ιουλίου


04/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής στο Γύθειο
Παράνομη ναύλωση διαπιστώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, στο ιδιωτικό σκάφος αναψυχής ”POURQUOI PAS” σημαίας Γαλλίας, το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμένα Γυθείου προερχόμενο, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη, από το λιμένα Καλαμάτας.
Ειδικότερα, κατόπιν ελέγχου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Γυθείου διαπιστώθηκε ότι το ανωτέρω σκάφος είχε ναυλωθεί την 15/03/2018, με λιμένα επιβίβασης τον Πόρο Τροιζηνίας, για χρονικό διάστημα πέντε (05) μηνών και έναντι του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000), δίχως να τηρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 3, 7 και 10 του Ν. 4256/2014 (Α΄92) για τη δραστηριοποίησή του. Από το Λιμεναρχείο Γυθείου επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”POURQUOI PAS”.


04/07/2018 – Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής στις Σπέτσες
Η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε από την Λιμενική Αρχή Σπετσών κατά του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού θαλαμηγού σκάφους αναψυχής “TWO KAY” σημαίας Αγίου Βικεντίου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετά τον κατάπλου του πλοίου, στον οικείο λιμένα, διαπιστώθηκε η διαφήμιση εκμετάλλευσης έναντι ναύλου του εν λόγω ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Ελλάδα σε διεθνή ιστοσελίδα, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του Ν. 4256/2014, όπως ισχύει.
05/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επαγγελματικού σκάφους στη Μύκονο
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διαπιστώθηκε από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, την 02/07/2018, ότι το Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίο “ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ” Ν.Σ. 958, τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, κατά παράβαση του Ν.4256/2014.
Συγκεκριμένα, η Πλοιοκτήτρια του σκάφους είχε πραγματοποιήσει από την 13/05/2018 συνολικά τριάντα επτά (37) συμβάσεις ναύλωσης, αποκρύπτοντας από τη Λιμενική Αρχή ότι η σχετική άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, είχε πάψει να ισχύει, κατόπιν αίτησης της ίδιας περί εκούσιας παύσης, από την 27/03/2018.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω σκάφους, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.


06/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση Ι/Φ σκάφους στην Ιθάκη
Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επεβλήθη απογευματινές ώρες χθες, στο Ι/Φ-Α/Ψ σκάφος ”JUNO” σημαίας Ιταλίας, στην Ιθάκη.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμεναρχείου Ιθάκης, διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε συναφθεί ναυλοσύμφωνο μεταξύ του πλοιοκτήτη και ενός εκ των πέντε (05) επιβατών, για το χρονικό διάστημα από 01-07-2018 έως 08-07-2018 με λιμένα επιβίβασης και οριστικής αποβίβασης τον λιμένα Κέρκυρας και για το οποίο είχε καταβάλει το ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ (1.250€), χωρίς το σκάφος να κατέχει την απαιτούμενη εκ του Νόμου 4256/2014 άδεια.
Επιπλέον κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το ”JUNO” δεν ήταν εφοδιασμένο με το απαιτούμενο από το Νόμο 4504/17 ”Δελτίο Κίνησης Πλοίου Αναψυχής”.

Από το Λιμεναρχείο Ιθάκης, στο πλαίσιο εφαρμογής του ανωτέρω Νόμου καθώς και του άρθρου 414 Π.Κ., απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”JUNO”, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.


07/07/2018 – Παράνομη ναύλωση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στη Σαγιάδα
Στην απαγόρευση απόπλου του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής Ι/Φ ”FRITZCARALDO” σημαίας Γερμανίας για παράνομη ναύλωση προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σαγιάδας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το ανωτέρω σκάφος είχε ναυλωθεί για το χρονικό διάστημα από 30/06/2018 έως 07/07/2018, με λιμένα επιβίβασης και οριστικής αποβίβασης το λιμένα Κέρκυρας, έναντι του ποσού των δύο χιλιάδων οχτακοσίων ογδόντα ευρώ (€2.880), χωρίς αυτό να είναι εφοδιασμένο με την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

Από το Λιμενικό Σταθμό Σαγιάδας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.


08/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση σκάφους αναψυχής στην Κω
Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επεβλήθη μεσημβρινές ώρες σήμερα, στο ιδιωτικό σκάφος αναψυχής ”BONAVENTURA” σημαίας Η.Π.Α., στην Κω.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμεναρχείου Κω στο λιμάνι Μανδρακίου Κω στο ανωτέρω σκάφος, στο οποίο επέβαιναν πέντε (05) αλλοδαποί, διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, καθώς είχε εκναυλωθεί, για το χρονικό διάστημα από 07-07-2018 έως 14-07-2018 έναντι του ποσού δύο χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα επτά λιρών και εξήντα οκτώ λεπτών (2.457,68), χωρίς το σκάφος να κατέχει την απαιτούμενη εκ του Νόμου 4256/2014 άδεια.
Επιπλέον κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το ”BONAVENTURA” διαφημιζόταν σε διεθνή ιστοσελίδα προς εκναύλωση με σκοπό την εκτέλεση πλόων αναψυχής.
Από το Λιμεναρχείο Κω, στο πλαίσιο εφαρμογής του ανωτέρω Νόμου καθώς και του άρθρου 414 Π.Κ., απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”BONAVENTURA”, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
09/07/2018 – Επιβολή κυρώσεων σε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής στα Νέα Μουδανιά
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, μεσημβρινές ώρες της 07-07-18, από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε, ότι το Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίο “ΣΑΝΤΕΙ” Ν.Θ. 316 είχε καταπλεύσει στη μαρίνα Σάνης, χωρίς να έχει συντάξει και προσκομίσει προς θεώρηση ναυλοσύμφωνο, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν.4256/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το ανωτέρω πλοίο εκτελούσε ταξίδι, με επιβαίνοντες δέκα (10) άτομα.

Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.


13/07/2018 – Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σε ιδιωτικό σκάφος αναψυχής στο Λεωνίδιο
Η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε από το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Λεωνιδίου του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, κατά του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σκάφους αναψυχής “MOKOTOW” σημαίας Πολωνίας.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών του σκάφους, που διενεργήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στον λιμένα “ΤΥΡΟΥ” Αρκαδίας, διαπιστώθηκε η διαφήμιση εκμετάλλευσης έναντι ναύλου του εν λόγω ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Ελλάδα σε διεθνή ιστοσελίδα, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 9 της παραγράφου 4 του Ν. 4256/2014, όπως ισχύει.


13/07/2018 – Κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Όρμου Παναγιάς διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης
Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επεβλήθη, στο ιστιοπλοϊκό σκάφος «MILENA» σημαίας Ολλανδίας, στη Χαλκιδική.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Όρμου Παναγιάς του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Ουρανούπολης του Λιμεναρχείου Ιερισσού στο ανωτέρω σκάφος στη μαρίνα «ΛΑΤΟΥΡΑ» δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, στο οποίο επέβαιναν έξι (06) αλλοδαποί, διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, χωρίς το σκάφος να κατέχει την απαιτούμενη εκ του Νόμου 4256/2014 άδεια.
Επιπλέον κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το «MILENA» διαφημιζόταν σε ιστοσελίδα προς εκναύλωση με σκοπό την εκτέλεση πλόων αναψυχής.

Από το Λιμεναρχείο Ιερισσού, στο πλαίσιο εφαρμογής του ανωτέρω Νόμου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «MILENA», ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.


14/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση και διαφήμιση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Κέρκυρα
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διαπιστώθηκε, βραδινές ώρες χθες, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ότι το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής “LORD OF THE SEAS” σημαίας Cayman Islands, που ελλιμενιζόταν στο ΝΑΟΚ Κέρκυρας, τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, κατά παράβαση του Ν.4256/2014.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο των εγγράφων του σκάφους και σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση του Κυβερνήτη οι δώδεκα (12) επιβάτες του σκάφους, επιβιβάστηκαν σε αυτό την 13-07-2018, για διενέργεια κρουαζιέρας, έναντι πληρωμής.
Επίσης, διαπιστώθηκε η διαφήμιση του ανωτέρω πλοίου αναψυχής στην Ελλάδα, με σύμβαση ολικής ναύλωσης, κατά παράβαση των διατάξεων του ως άνω Νόμου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά των υπαιτίων, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους.


14/07/2018 – Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού σκάφους αναψυχής στη Νίσυρο
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διαπιστώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Νισύρου του Λιμεναρχείου Κω, ότι το Ι/Φ-Τ/Ρ “ΑΣΣΟΣ” Ν.Π. 8480, τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης, κατά παράβαση του Ν.4256/2014.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η ναύλωση του ανωτέρω πλοίου στο οποίο επέβαιναν εννέα (09) αλλοδαποί, για το χρονικό διάστημα από 07-07-2018 έως 17-07-2018, χωρίς να έχει συνταχθεί και θεωρηθεί το προβλεπόμενο ναυλοσύμφωνο. Από τη Λιμενική Αρχή Νισύρου του Λιμεναρχείου Κω, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

boatfishing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου