Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Μετά την ακαρπία τελειωτικό χτύπημα για τις ελιές Χαλκιδικής η σαπίλα

Πληθαίνουν τα κτήματα με ελιά Χαλκιδικής που ο καρπός αρχίζει και εμφανίζει σαπίσματα. 




Τα σαπίσματα αυτά, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, τις τελευταίες ημέρες εξαπλώνονται σε ένα μεγάλο μέρος του καρπού, που είναι πάνω στα δέντρα, ενώ οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι τους, θεωρούν, ότι οι καρποί αυτοί προφανώς και θα πέσουν σύντομα στο έδαφος.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Μισαηλίδης, παραγωγός από την περιοχή των Σημάντρων Χαλκιδικής «φέτος η χρονιά δεν προμηνύεται καθόλου καλή για την ελιά Χαλκιδικής από άποψη όγκου παραγωγής, καθώς δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι αντίξοες».
«Στην αρχή ήταν η ξηρασία, μετά ήρθαν οι απανωτές βροχές και τώρα βλέπουμε τον καρπό να σαπίζει», σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μισαηλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η καρποφορία είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, αφού οι περισσότεροι ελαιώνες εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ακαρπίας».
Προβλήματα, έχουν αναφερθεί, πέραν των Σημάντρων και σε άλλες περιοχές, όπως τα Ορμύλια, οι Καλύβες, η Νέα Γωνιά και αλλού.
«Όσοι έχουν καρπό -γιατί δεν θα έχει πολύ παραγωγή φέτος- πάνε πολύ καλά. Βέβαια έριξε και χαλάζι κι έκανε ζημιές», μας ανέφερε από την πλευρά της η κα Ελένη Ζώτου, ελαιοπαραγωγός (ποικιλία Χονδροελιά Χαλκιδικής) από την περιοχή Καλύβες, η οποία όμως μας είπε ότι «εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει σαπίσματα στις ελιές μου».
Σημειωτέον ότι οι Χονδροελιές Χαλκιδικής καταλήγουν (στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά) στο ελαιοτριβείο, ειδάλλως πωλούνται ως επιτραπέζιες.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου