Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Resilience με στόχο την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων ενάντια στη Ξυλέλλα

Στην πόλη Καρμόνα της Ισπανίας έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life Resilience




Πρόληψη της ασθένειας που προκαλεί το βακτήριο Xylella fastidiosa σε εντατικούς ελαιώνες και αμυγδαλεώνες», στις 17 και 18 Ιουλίου 2018.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με πάνω από 3 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών ελιάς και αμυγδαλιάς οι οποίες θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεκτικές στο βακτήριο Xylella fastidiosa αλλά και σε άλλα παθογόνα, μειώνοντας τις απώλειες που προκαλούν στην παραγωγή των δέντρων.
Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεθόδων για την αποτροπή της εξάπλωσης του βακτηρίου.

Στο Life Resilience συμμετέχουν ινστιτούτα και εταιρείες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία., όπως το Πανεπιστήμιο της Κόρντομπα, οι Galpagro, Agrifood Comunicacion, Agrodrone αλλά και η Αγροτική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) από την Ισπανία, σύμφωνα με τους ισπανικούς συνεταιρισμούς (Cooperativas agroalimentarias).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, συζητήθηκαν οι δράσεις που θα αναλάβουν οι συμμετέχοντες καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δράσεων. Τονίστηκε, επίσης, η σπουδαιότητα της διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Όπως τόνισε η κ. Teresa Carillo, διευθύντρια του R & D Department της εταιρείας Galpagro και διευθύντρια του προγράμματος Life Resileince, «θα συναντηθούμε όχι μόνο για να συζητήσουμε τα τεχνικά συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουμε αλλά και για να εκλαϊκεύσουμε αυτά τα συμπεράσματα ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν οι αγρότες και να προστατεύσουν τους δενδρώνες τους».

Στόχος του έργου είναι να αποδείχθει ότι με τις καλύτερες βιώσιμες πρακτικές και τεχνολογίες μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού και το αποτύπωμα άνθρακα, να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και η ανθεκτικότητα στα παθογόνα, χωρίς να μειώνονται οι στρεμματικές αποδόσεις.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου