Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Το Νοσοκομείο Δράμας δεν διαθέτει αντιοφικό ορό, επειδή δεν είναι Νοσοκομείο Αναφοράς!

Καρασαββόγλου: Υπάρχει αντιοφικός ορός στο Νοσοκομείο Καβάλας!





Λιάτσης: «Κάνουμε τον σταυρό μας να μην έχουμε περιστατικά… Πολλές οι παρενέργειες από τον αντιοφικό ορό»
Απαραίτητη η βελτίωση και του δρόμου Δράμας – Καβάλας για περιστατικά ζωής και θανάτου!
ΜΙΑ συζήτηση σχετικά με την έλλειψη του λεγόμενου αντιοφικού ορού, για δήγματα, από οχιές κυρίως, έχει ξεκινήσει πανελλαδικά από την περασμένη Δευτέρα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών, αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σημειώνοντας πως, «εάν εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (καρδιολογικές, αιματολογικές κ.α.) επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν (εντός δίωρου όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου), η χορήγηση αντιοφικού ορού».
Τον Ιούλιο, συνέβη ένα περιστατικό στην Πιερία, όπου ένας 22χρονος τσιμπήθηκε από οχιά και σε ολόκληρο το Νομό δεν υπήρχε αντιοφικός ορός. Με αποτέλεσμα ο  πατέρας του να πάει στο Νοσοκομείο «Γεννηματά» για να φέρει αντιοφικό ορό! Ο νεαρός γλύτωσε τη ζωή του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Κάθε καλοκαίρι, τα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών και κυρίως οχιάς, στην Ελλάδα, αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Επειδή όμως ο αντιοφικός ορός είναι ένα δυσεύρετο μάλλον φάρμακο, αρχικά δεν πωλείται στα φαρμακεία και αφετέρου, υπάρχει μόνο στα Νοσοκομεία Αναφοράς, στα λεγόμενα περιφερειακά Νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ζητάει να πληροφορηθεί γιατί ο αντιοφικός ορός υπάρχει μόνο στα λεγόμενα Νοσοκομεία Αναφοράς, και όχι σε όλα τα Νοσοκομεία και κυρίως αυτά της υπαίθρου!

Όπως αναφέρει μάλιστα στην επιστολή του, «το αντίδοτο επιβάλλεται να είναι διαθέσιμο στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, ειδικά της υπαίθρου, πλην όμως όπως ενημερωθήκαμε τα περισσότερα Νοσοκομεία σε επαρχία και νησιά δεν διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν προμήθευσε τις Υγειονομικές Μονάδες».


Χωρίς αντιοφικό ορό η Δράμα
Αν και στη Δράμα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουμε κάποια περιστατικά που να χρήζουν αντιοφικού ορού, παρ’ όλα αυτά, το Νοσοκομείο Δράμας δεν διαθέτει, καθώς δεν είναι Νοσοκομείο Αναφοράς.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκο Λιάτση, μας επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό λέγοντας: «Εμείς έχουμε ζητήσει από το Νοσοκομείο Αναφοράς (Καβάλα), να υπάρχει αντιοφικός ορός. Γενικά, οτιδήποτε συμβεί με τους ορούς, έχουμε Νοσοκομεία Αναφοράς, τα οποία υποχρεούνται να έχουν και να διαθέτουν στα Νοσοκομεία, σε περίπτωση που τα χρειαστούμε. Εμείς έχουμε ζητήσει, πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, να υπάρχει διαθεσιμότητα σε περίπτωση που χρειαστούμε τέτοιο ορό».
Ρωτάμε τον κ. Λιάτση, τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα τέτοιο περιστατικό και μας εξηγεί: «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι, τα Νοσοκομεία Αναφοράς έχουν υποχρέωση να στείλουν τον ορό κατευθείαν στο Νοσοκομείο το οποίο το ζήτησε».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο δεν έχουν Νοσοκομεία όπως της Δράμας αντιοφικό ορό και έχουν μόνο τα Νοσοκομεία Αναφοράς, ο κ. Λιάτσης σημείωσε ότι, «έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας Νοσοκομεία Αναφοράς, ειδικά για τους ορούς, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση αυτών των ορών, γιατί αυτοί οι οροί είναι δυσεύρετοι ουσιαστικά».
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Λιάτσης, «έχουμε ήδη ζητήσει από το Νοσοκομείο Αναφοράς να υπάρχει διαθεσιμότητα του ορού, καθώς η Δράμα είναι κατά βάση μια αγροτική περιοχή και καταλαβαίνεται, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει η ζήτηση του ορού σε περίπτωση  που υπάρξει κάποιο».
Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιστατικά στο Νοσοκομείο Δράμας, ο κ. Λιάτσης είπε με έμφαση: «Περιστατικά δεν έχουν προκύψει, και κάνουμε το σταυρό μας να μην προκύψουν τέτοια θέματα. Γιατί ξέρετε, και ο αντιοφικός ορός, προκαλεί αρκετές παρενέργειες. Παρ’ όλο που μπορεί να σωθεί ο άρρωστος, παρατηρούνται παρενέργειες στον οργανισμό και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την εξέλιξή του στη συνέχεια. Το Φαρμακείο μας είναι σε μια συνεχή επαφή με το αντίστοιχο της Καβάλας, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό».
Νοσοκομείο Καβάλας: Έχουμε διαθεσιμότητα
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε επίσης και με το διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Αναστάσιο Καρασαββόγλου, ο οποίος σε γενικές γραμμές σημείωσε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει την απαραίτητα ποσότητα αντιοφικών ορών και για τα Νοσοκομεία της περιοχής.
«Αντιοφικό όρος έχει το Νοσοκομείο Καβάλας. Και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλά και στο Φαρμακείο, μετά από μια περίπτωση που είχε υπάρξει πέρυσι».
Στην ερώτηση του πώς γίνεται η αποστολή του αντιοφικού ορού στα άλλα Νοσοκομεία, ο κ. Καρασαββόγλου επισημαίνει ότι, «το καλύτερο είναι να έρθει ο ασθενής στο Νοσοκομείο Καβάλας, για να αντιμετωπιστεί η περίπτωση εδώ. Νομίζω ότι έτσι είναι καλύτερα. Για φέτος τουλάχιστον, δεν έχουμε κάποιο περιστατικό».
Αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη τον Μάιο του 2017, ήταν ότι κάποιος άνθρωπος είχε τσιμπηθεί από οχιά στο Παληό Καβάλας. Μόνο που ήταν Σάββατο και το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ήταν κλειστό, ενώ το ΤΕΠ δεν είχε αντιοφικό ορό. Δυστυχώς, δεν είχε βρεθεί η διευθύντρια του Φαρμακείου που απουσίαζε για να πει πού βρίσκονταν οι οροί. Με δική του πρωτοβουλία, ο ίδιος ο κ. Καρασαββόγλου είχε ανοίξει το Φαρμακείο, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τους αντιοφικούς ορούς. Τελικά, ο ασθενής οδηγήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου του χορηγήθηκε ο αντιοφικός ορός και του παρασχέθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές  υπηρεσίες.
Όπως ανέφεραν μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, μια εβδομάδα μετά το ατυχές περιστατικό, ο άτυχος ασθενής εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αφού παρά τις παρεμβάσεις των ιατρών, η πολύωρη καθυστέρηση χορήγησης του αντιοφικού ορού επιδείνωσε την κατάσταση του ασθενούς. Όπως ισχυριζόταν τότε η οικογένεια του ασθενούς, στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν υπήρχε αντιοφικός ορός σε απόθεμα.

Ο δρόμος Δράμας – Καβάλας
Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι και μόνο για λόγους υγείας και διακομιδής ασθενών από τη Δράμα προς την Καβάλα, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η βελτίωση του δρόμου που συνδέει τις δύο πόλεις, και δη τα δύο Νοσοκομεία.
Το Νοσοκομείο της Δράμας δεν είναι Νοσοκομείο Αναφοράς και άρα έχει ελλείψεις. Το Νοσοκομείο Καβάλας που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς και τυπικά χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Νοσοκομείο, τυχαίνει περισσότερων επισκέψεων από πολίτες της περιοχής μας.

Σε ένα οποιοδήποτε περιστατικό και όχι μόνο σ’ αυτόν τον τομέα, ο χρόνος της διαδρομής, θα πρέπει να είναι ο συντομότερος δυνατός, προκειμένου να σωθούν ζωές. Μπορεί να συμβεί μια ή δυο φορές τον χρόνο ένα περιστατικό. Ένα οποιοδήποτε περιστατικό. Όμως θα σωθούν άνθρωποι. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το δρόμο προς την Εγνατία για Θεσσαλονίκη, μέσω της οδού Δράμας – Αμφιπόλεως! Προφανώς όμως, η πολιτεία υπολογίζει περισσότερο τα χρήματα, απ’ ότι τις ζωές που μπορούν να σωθούν!

proinos-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου