Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

SOS στη Θεσσαλονίκη για τον Ιό του Δυτικού Νείλου - 19 τα κρούσματα, πού εντοπίζονται

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τους δύο πρώτους θανάτους από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική, νέα στοιχεία για 19 κρούσματα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης,




... έναν ακόμη νεκρό και 60 κρούσματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχύτατη εξάπλωση του ιού τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.
 Στα δεκαεννέα ανέρχονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία. Από αυτά, τα 15 αφορούν περιπτώσεις με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και τα υπόλοιπα 4 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί από ένα κρούσμα στους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Δέλτα, Βέροιας και Παιονίας, δύο κρούσματα στου Δήμους Θεσσαλονίκης, από τρία κρούσματα στους Δήμους Αλεξάνδρειας και Πέλλας και πέντε κρούσματα στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.
Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13 - 89 ετών).
 
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τέλος, το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με αφορμή την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού Δυτικού Νείλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ουδείς πρέπει να εφησυχάζει για τον ιό του Δυτικού Νείλου, προσθέτοντας ότι εκτός των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι πολίτες.

 seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου