Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ενυδρείο Βυρώνειας: Από το 2007 έχει να καταβληθεί το ενοίκιο στον ΟΣΕ

Σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μ.μ. στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής , 




... το 7ο θέμα ημερήσιας διάταξης αφορά την παράταση εκμίσθωσης του κτιρίου της ΓΕΩΣΕ Α.Ε στη Βυρώνεια (Ενυδρείο) Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας λειτουργεί στις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ δίπλα στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βυρώνειας (έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου κατά την τελευταία φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου) όπου σήμερα λειτουργεί το γνωστό καφέ Μεζεδοπωλείο «Μεθοριακός Σταθμός» .
Το έργο ξεκίνησε με ενέργειες της πρώην Κοινότητας Βυρώνειας και του τότε προέδρου της Ηλία Τσακιρίδη που είχε την ιδέα, του ΟΣΕ, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών και άλλων φορέων, ενώ ολοκληρώθηκε με ενέργειες του διευρυμένου Δήμου Πετριτσίου. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την πρώην Κοινότητα Βυρώνειας, από Κοινοτικούς πόρους (LEADER II) και τον πρώην Δήμο Πετριτσίου. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τον δήμο και την ΑΝΕΣΕΡ ώστε το ενυδρείο να ζήσει ξανά στιγμές του παρελθόντος μέσω του προγράμματος leader. Βασική προϋπόθεση είναι η εκμίσθωση εκ νέου του χώρου από την νέα πλέον εταιρεία διαχείρισης του ακινήτου που είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ A.E ενώ «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να είναι η μη καταβολή του ενοικίου και η επέκταση της μίσθωσης από το 2007 το οποίο οδεύει πλέον προς διευθέτηση μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Σιντικής.
Σε επικοινωνία που είχαν οι «Ψίθυροι» με τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας της Βυρώνειας και αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε «ότι επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, δηλαδή του συμβολικού ενοικίου προς τον ΟΣΕ, που ξεκίνησε από 15000 δρχ. με σκοπό να κερδίσουμε χρόνο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για μεταβίβαση της κυριότητας της αποθήκης του ΟΣΕ και του περιβάλλοντος χώρου στην Τοπική Αυτοδιoίκηση, μετέπειτα Δήμου Πετριτσίου και εν συνεχεία Δήμου Σιντικής. Τα εγκαίνια του Ενυδρείου έγιναν στις 22Δεκεμβρίου 1998 από το Γενικό Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπο Σοφιανό. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ Σταμάτης Τσάκος, διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης.
Τα έργα προς υλοποίηση στο Leader II για την ανάδειξη της περιοχής συμβατών με την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν το Ενυδρείο ψαριών γλυκού νερού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Δασοβοτανικός Κήπος, περιπατητικά μονοπάτια και δημιουργία camping». Σήμερα τα πράγματα έφτασαν να βρίσκονται πολύ μακριά από όλα αυτά τα μεγαλόπνοα. Αντί τόσα χρόνια να έχουν γίνει οι ενέργειες για πλήρη παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καν καταβληθεί το συμβολικό ενοίκιο προς τον ΟΣΕ από το 2007!
Πρέπει να τονιστεί ότι το ενυδρείο, χωρίς διαφήμιση, χωρίς στήριξη, εξακολουθεί να είναι επισκέψιμο δείχνοντας ότι αν του δοθεί η αρμόζουσα προσοχή μπορεί να αναδειχθεί και να έχει το ρόλο που του αξίζει στο Δήμο Σιντικής. Αν…

Πηγή: Ψίθυροι της Σιντικής
         infonews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου