Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Στο νομό Ηλείας η υψηλότερη τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, λίγο καλύτερες από πέρσι οι τιμές στο ξεκίνημα

Λίγο καλύτερο από πέρσι φαίνεται πως διαμορφώνεται στο ξεκίνημα το κλίμα στην εγχώρια αγορά του καλαμποκιού, δυο εβδομάδες περίπου μετά την έναρξη του θερισμού. 




Βέβαια, στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, οι αγρότες φοβούνται ότι οι εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα σε εξευτελιστικές τιμές, που γίνονται κάθε χρόνο, θα πιέσουν την αγορά. Το καλό φέτος για τον Έλληνα παραγωγό είναι, ότι η ξηρασία αναμένεται να μειώσει τις σοδειές στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν το κενό αυτό, με καλαμπόκι από τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνον, με αποτέλεσμα το ντόπιο προϊόν, να έχει σαφώς μια καλύτερη προοπτική, όσον αφορά στη ζήτηση και ενδεχομένως την τιμή φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την υψηλότερη τιμή στον παραγωγό φέτος προσφέρει ήδη εδώ και δυο εβδομάδες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, δίνοντας 20 λεπτά το κιλό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση τιμής και από άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας.
Σημειωτέον ότι οι τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε ο ΑγροΤύπος, κάνουν λόγο για τιμή 16,5 λεπτά το κιλό στο νομό Δράμας, 17 σε Σέρρες (Γεφυρούδι πιο συγκεκριμένα) και Τρίκαλα.
Εν τω μεταξύ, αποδόσεις έως και πάνω από 1.800 κιλά το στρέμμα στα καλά χωράφια περιμένει για την ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Αγρινίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου, που ξεκίνησε να παραλαμβάνει σιγά-σιγά τις πρώτες ποσότητες στις εγκαταστάσεις που διατηρεί.
Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο υπάλληλος-υπεύθυνος στο ξηραντήριο της οργάνωσης, κ. Καλαμπόκας «πιστεύουμε φέτος ότι θα εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές για τον παραγωγό, από πέρσι».
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας, υπάλληλος – υπεύθυνος στο ξηραντήριο του συνεταιρισμού «σαφέστερη εικόνα για τις αποδόσεις θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο όπως ο ίδιος μας είπε τα πρώτα δείγματα από το θερισμό είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς «στα μικρού κύκλου οι αποδόσεις φτάνουν στα 1.200 κιλά το στρέμμα, δηλαδή 300 κιλά παραπάνω από πέρσι και στα κανονικά από 1.400 κιλά και πάνω, δηλαδή 200... και κιλά πάνω από πέρσι».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα «στα κανονικά αναμένουμε χρονιά με ρεκόρ αποδόσεων, καθώς υπάρχουν καλά χωράφια που ξεπερνούν τα 1.800 κιλά ανά στρέμμα».

Σημειώνεται ότι ο ΑΣ Δοκιμίου δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τιμές για τον παραγωγό, αφού τώρα άρχισε ο θερισμός, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα τιμή για το καλαμπόκι στην περιοχή, όσον αφορά αγρότες που πωλούν απευθείας σε κτηνοτρόφους είναι 22 λεπτά το κιλό.

Αναφορικά με τις τιμές γενικότερα, τέλος, στον ΑΣ Δοκιμίου, ευελπιστούν ότι η μείωση της παραγωγής στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, θα τις ωθήσει να απορροφήσουν τις σοδειές των Βαλκανίων, δίνοντας ουσιαστικά... χώρο στο ελληνικό καλαμπόκι και ελπίδες στους παραγωγούς για καλύτερες τιμές, ενώ αναμένονται και οι τιμές από την ΕΑΣ Αγρινίου.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου