Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΕΘ

Το 2019 θα μπει στις ράγες το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.




Η 83η ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας αναβαθμίζει τον θεσμό αλλά και ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακό και επιχειρηματικό hub, όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ με 60 επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρους της τάξης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς, επιχειρήσεις που βρίσκονται στους τομείς τους στην αιχμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Για τις ΗΠΑ, η συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ δεν έχει μόνο οικονομική και επιχειρηματική διάσταση, όπως επισήμανε ο νέος γενικός πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και θα παραμείνουν ένας ισχυρός εταίρος και συνεργάτης καθώς οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα», τόνισε ο κ. Φλέγκερ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη στον ρόλο ενός περιφερειακού κέντρου, ενός hub, με επιρροή που θα ξεπερνάει τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι και τη βόρεια Αφρική. Αυτή η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο και τις προοπτικές της Θεσσαλονικης, αποδεικνύεται από την έλευση στην 83η ΔΕΘ του υπουργού Εμπορίου κ. Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας.

Η 83η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που η ΔΕΘ - Helexpo έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους κεντρικούς στρατηγικούς της στόχους, δηλαδή την αναθέρμανση του θεσμού, τη διεθνοποίησή του, τη στενότερη διασύνδεσή του με τις δυνάμεις της καινοτομικότητας και της εξωστρέφειας και, πλέον, βρίσκεται ένα βήμα από την υλοποίηση του μεγάλου στόχου της, που είναι η ανάδειξή της στον μεγαλύτερο εκθεσιακό φορέα στη Ν.Α. Ευρώπη, τον φορέα που με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα απευθύνεται σε μία αγορά όχι 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η ελληνική, αλλά σε μία αγορά μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων.

Αυτό το άνοιγμα θα γίνει το 2019, χρονιά που θα μπει πλέον στις ράγες το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας.

Στη συνέντευξη παρούσα ήταν και η νέα υφυπ. Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει η ΔΕΘ- Helexpo σαν καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων στη βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη υφυπουργός πραγματοποιείται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια για αυτό και συνδέεται με την πρόκληση για την ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας και ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για τα θέματα του τόπου με τη νέα υφυπουργό, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας, εξέφρασε την άποψη ότι η Έκθεση θα αποτελέσει ορόσημο για την αναβάθμιση της ΔΕΘ, την ελληνο-αμερικανική προσέγγιση και συνεργασία αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Η 83η ΔΕΘ σε αριθμούς


Την ταυτότητα της 83ης ΔΕΘ παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, λέγοντας ότι αναμφίβολα η φετινή είναι η μεγαλύτερη Έκθεση της τελευταίας 20ετίας, πως ακόμη και σήμερα κλείνονται συμμετοχές ως και στα πατάρια των περιπτέρων, άνοιξε και ο ημιόροφος του «Π 16» που δεν είχε χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ μετά από μία δεκαετία, επιστρέφουν, στο «Π 1», οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα: Οι εκθεσιακές συμμετοχές φέτος ξεπερνούν τις 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012. Δηλαδή ο αριθμός των εκθετών τριπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια.

Έχει καλυφθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο στεγασμένου και υπαίθριου εκθεσιακού χώρου, ήτοι 32.075 τ.μ. έναντι των 27.191 τ.μ. πέρυσι που επίσης ήταν μία πολύ επιτυχημένη ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των επισκεπτών πάνω από τις 263.724 του 2017, ενώ μπορεί ακόμη να αγγίξουν και τις 300.000 στις εννέα ημέρες της διοργάνωσης.

Οι επίσημες άμεσες κρατικές συμμετοχές, μαζί με των ΗΠΑ, φτάνουν τις 20, ενώ για πρώτη φορά έρχονται Πορτογαλία, Ουζμπεκιστάν και Μπαγκλαντές. Πολύ μεγάλη θα είναι η συμμετοχή της Κίνας, που ήταν η τιμώμενη χώρα το 2017, με 30 επιχειρήσεις, ενώ η Ινδία, που θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, θα συμμετάσχει με 35 επιχειρήσεις.

Στη φετινή ΔΕΘ ξεχωρίζει η παρουσία της «Ψηφιακής Ελλάδας» που θα παρουσίασει τα δικά της επιτεύγματα στο «Π 12», με την εντυπωσιακή συμμετοχή άνω των 100 startups και ψηφιακών φορέων.

Φέτος επίσης συμμετέχουν 48 Επιμελητήρια με 360 επιχειρήσεις, ενώ στη διάρκεια της ΔΕΘ θα γίνουν πολλά ιδιαίτερα αφιερώματα, όπως το Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Automotion, το αφιέρωμα AKADEMIA, αφιερώματα στη Γαστρονομία, τον κλάδο της Μόδας και της Ομορφιάς. Επιπλέον, οι ημέρες της Έκθεσης θα συνοδευτούν από ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα μουσικών, ενώ η 83η ΔΕΘ θα τιμήσει από τους εκλεκτούς Έλληνες συνθέτες τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Η αμερικανική συμμετοχή

Η συμμετοχή των ΗΠΑ, θα καλύψει όλο το «Π 13» και μία έκταση 6.000 τ.μ., φιλοξενώντας την αφρόκρεμα των αμερικανικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά καινοτομία και νέες τεχνολογίες.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλους, μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές όπως η Οracle, η Microsoft, η Hewlett Packard θα δείξουν με τη συμμετοχή τους στην 83η ΔΕΘ, πώς θα είναι ο κόσμος την επόμενη ημέρα.

Όλοι ίσως γνωρίζουν τη Lockheed Martin, αλλά στη ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία μίας ξεχωριστής εμπειρίας στον προσομοιωτή του πολυσυζητημένου F-35.

Το Επιμελητήριο, τόνισε ο κ. Aναστασόπουλος, σε συνεργασία με τα διμερή επιμελητήρια των ΗΠΑ στις βαλκανικές χώρες, επιδίωξε να διευρύνει το χώρο στον οποίο απευθύνεται η 83η ΔΕΘ, ενώ η διαμόρφωση του περιπτέρου των ΗΠΑ, με τον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων, είναι τέτοια που να διευκολύνει τις συναντήσεις τις επιχειρηματικές, αλλά και τις πολιτιστικές.

Το μεγάλο και πολύ πλούσιο πρόγραμμα της αμερικανικής συμμετοχής, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.usatif2018.gr

Η φετινή ΔΕΘ επιφυλάσσει και μία ακόμη έκπληξη καθώς θέλει να κάνει τη διαφορά περνώντας ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα, με το σύνθημα Smoke Free. Όπως είπε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη έκθεση που θα πιστοποιηθεί σαν smoke free, μία πρωτοβουλία που υποστηρίζει ο όμιλος Philip Morris καθώς είναι δεσμευμένος σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Άννα Αγγελίδου, ανέφερε ότι υποστηρίζει το σχέδιο της ΔΕΘ - Helexpo για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, αλλά και τη συνεργασία με την εταιρεία σε πολλά θέματα, όπως περιβάλλοντος και τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο αναπλ. Γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τσαξιρλής, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και συστημάτων επικοινωνίας του εκθεσιακού κέντρου, για την υποδομή και φιλοξενία της φετινής μεγάλης διοργάνωσης.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου