Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μισό το επιτόκιο, μηδέν εγγυήσεις για μικροδάνεια αγροτών

Κουβέντα µε τις τράπεζες έχουν κανονίσει οι διαχειριστικές αρχές την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, 




... ώστε να γίνουν οι τελικές ρυθµίσεις για τους όρους µε τους οποίους θα τρέξει ο θεσµός των µικροδανείων έως 25.000 ευρώ σε αγρότες µε μισό εµπορικό επιτόκιο και χωρίς εξασφαλίσεις.
Εγγυητής στα δάνεια για το µισό χαρτοφυλάκιο των 80 εκατ. ευρώ που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Αναλυτικά σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής πληροφορίες τα χαρακτηριστικά των µικροδανείων είναι τα εξής:

Ποιους αφορά
Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, οι οποίοι έχουν ιστορικό συναλλαγών µε τις τράπεζες.
Πρόσβαση θα έχουν οι παραπάνω, ανεξαρτήτως εάν συµµετέχουν σε κάποιο επενδυτικό Μέτρο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει».

Ποσό και επιτόκιο
Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας. Το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το µισό του εµπορικού επιτοκίου που προσφέρει η αγορά (π.χ αντί για 7% θα πληρώνει επιτόκιο 3,5%) και επιχειρείται να µην χρειάζονται εξασφαλίσεις από πλευράς αγρότη, καθώς ουσιαστικά…


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου