Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Με «κόφτες» ξεκινάει η φετινή χρονιά για τους καζανάρηδες

Ανάστατοι είναι οι «καζανάρηδες» λίγο πριν την έναρξη της περιόδου του βρασμού με εγκύκλιο (με αριθμό πρωτοκόλλου 3710/13209) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία 




... μεταφράζεται από πολλούς, αν και στο έγγραφο δεν υπάρχει αυτή τη διατύπωση, ως «κόφτης» στις ώρες βρασίματος.
Αυτό που ανησυχεί τους αμβυκούχους, είναι το γεγονός ότι μέσα στο 12ωρο που τους επιτρέπεται πλέον να βράσουν, θα βγάζουν λιγότερες «καζανιές» με αποτέλεσμα την φετινή σεζόν οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά!

Τα τελωνεία
«Η βεβαίωση για το βράσιμο είναι δουλειά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των ΔΑΟΚ αλλά του τελωνείου.
Από την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να μπει λοιπόν ο κόφτης», μας αναφέρουν πηγές από τη Βάθη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Επιπλέον, στον ισχυρισμό ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κόφτης, στελέχη του Υπουργείου ανταπαντούν ότι «πάντοτε υπήρχε όριο απλά δεν εφαρμοζόταν.  Τώρα όμως πρέπει να τον εφαρμόσουμε διότι γίνονται ευρωπαϊκοί έλεγχοι σχετικά με τον νέο κοινοτικό Κανονισμό για τους διήμερους που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φλεβάρη του 2018».

Έμμεση αναφορά
Η αναφορά της εγκυκλίου που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο περιγράφεται στην παράγραφο 4 και έχει ως εξής
Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα».
Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα…


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου