Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ο Γιούνκερ θυσία για τον Ρόμπαϊ

Μέρκελ - Σαρκοζί θέλουν τον πρόεδρο της ενιαίας διακυβέρνησης ραμμένο στα μέτρα τους
 
 
 
Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα είναι ο «κύριος Ευρώ» εάν πραγματοποιηθούν τα σχέδια της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για στενότερη ενιαία οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την εκλογή προέδρου με θητεία δυόμισι χρόνων από τους αρχηγούς των χωρών.
Παρόμοιο αλλά υποδεέστερο ρόλο είχε μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τώρα, όπως όλα δείχνουν, θα δει την επιρροή του στα ευρωπαϊκά δρώμενα να υποβαθμίζεται. Σήμερα η ευρωζώνη εκπροσωπείται επισήμως για οικονομικά θέματα από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), του οποίου προεδρεύει ο Γιούνκερ.
Ο Βαν Ρόμπαϊ που σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται - εάν ευοδωθούν οι προτάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί - να λάβει νέες ηγετικές εξουσίες και διευρυμένο ρόλο στον συντονισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών.
ΠΟΛΥΓΛΩΣσΙΑ. Πίσω από την απόφαση Βερολίνου και Παρισιού να προταθεί ο Βαν Ρόμπαϊ για τη θέση αυτή βρίσκεται η προσπάθεια, όπως λένε ευρωπαίοι παράγοντες, να μπει ένα τέλος στη διαφορά απόψεων που φαίνεται ότι εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - όπως αυτές των μεγάλων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία) - με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και εκπροσώπους της Κομισιόν (Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ρεν). Στόχος επομένως είναι ο Βαν Ρόμπαϊ να αποτελέσει τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια δύσκολη περίοδο που η ευρωζώνη δέχεται κατά μέτωπο επίθεση από τις αγορές και κινδυνεύει από την εξάπλωση της κρίσης χρέους.
Μία από τις πολλές επικρίσεις που έχουν δεχτεί οι Ευρωπαίοι - ιδιαίτερα μετά τη χιονοστιβάδα της κρίσης χρέους - είναι ότι δεν μιλούν με μια ενιαία και αποφασιστική φωνή ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ. Η Ευρώπη πρέπει να μιλάει «με μια φωνή», όπως είπε στο Ρόιτερ υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι τώρα οι υπουργοί Οικονομικών κάθε χώρας εξέφραζαν σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές θέσεις ο ένας από τον άλλο. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει μάλιστα η στάση τους πριν από τις εκάστοτε έκτακτες και προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και Συνόδους Κορυφής: πριν από την έναρξή τους πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον... πειρασμό να παρουσιάσουν διαφορετικές θέσεις από τις αποφάσεις που ήθελε να πετύχει η ΕΕ, εντείνοντας τη σύγχυση.
Ο Βαν Ρόμπαϊ έχει αναλάβει ήδη αναβαθμισμένο ρόλο αφού προήδρευσε της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Με βάση τη Συνθήκη της Λισαβώνας του 2009, ο Βαν Ρόμπαϊ δεν κατέχει σήμερα επίσημη θέση στην ευρωζώνη - αν και εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου έχει προεδρεύσει και μίας ακόμη συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών, κάτι που δείχνει τον αναβαθμισμένο του ρόλο.
Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να εξακολουθήσει να διατηρεί ο Βαν Ρόμπαϊ έναν τέτοιο ρόλο αλλά με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και επίσημη τοποθέτηση στη θέση αυτή. Αυτό μάλιστα φαίνεται ότι είναι επιθυμία κυρίως του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατάφερε να πάρει με το μέρος του και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μέχρι σήμερα οι χώρες της ευρωζώνης δεν είχαν ποτέ πρόεδρο στο επίπεδο των αρχηγών κρατών αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οπως όλα δείχνουν επίσης από τις εξελίξεις, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Σαρκοζί.
Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ είναι ο «λογικός και αναμενόμενος υποψήφιος» - για τη θέση που προτείνουν σήμερα Γερμανία και Γαλλία -, είχε πει στις αρχές του μήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη «Λε Φιγκαρό». Ηταν η περίοδος που στους διαδρόμους του Παρισιού και του Βερολίνου είχε αρχίσει να ακούγεται εντονότερα το όνομα του Βαν Ρόμπαϊ για να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο και, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί από τότε.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ. Ανεξάρτητα πάντως από τις πολιτικές συμμαχίες και τις προσωπικές ικανότητες, η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι πως ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι σήμερα εκλεγμένος εκπρόσωπος από τον λαό, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ είναι ένας διορισμένος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Βαν Ρόμπαϊ στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Βελγίου.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι ανακοίνωσαν την προσπάθειά τους να δημιουργηθεί ενιαία διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Η «οικονομική κυβέρνηση» αυτή, όπως τη χαρακτήρισαν οι δύο ηγέτες, θα αποτελείται από τους επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντώνται δύο ή περισσότερες φορές τον χρόνο - ανάλογα με τις εξελίξεις - για να καθορίζουν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Οι ηγέτες αυτοί, σύμφωνα με τις προτάσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί, θα εκλέγουν πρόεδρο με θητεία δυόμισι χρόνων και για τον ρόλο αυτό πρότειναν τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
 
                    ΤΑ ΝΕΑ
Επιμέλεια: Γιώργος Κανελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου