Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με την τρόικα


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το «όχι» της ελληνικής πλευράς στο αίτημα για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.



Για το θέμα του ελλείμματος, η τρόικα αποδέχεται την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για έλλειμμα φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας, διαφωνώντας ωστόσο στη μέτρηση. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα στο 8,1%-8,2% του ΑΕΠ, η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας στην πρόβλεψή του και τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου. Πάντως, δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις των ελεγκτών για το εάν η δημοσιονομική απόκλιση που αναμένεται να εμφανίσει ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα ως το τέλος του χρόνου ή μπορεί να κλείσει με μεγαλύτερη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά, το 2012.
Πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από δηλώσεις μέλους της τρόικας στο Reuters, θέλουν ως δεύτερο πόλο σημαντικής ανησυχίας των ελεγκτών την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, μέλη της τριμερούς επιτροπής, σχολιάζοντας τη βεβαιότητα του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέφραζαν έντονη αμφιβολία. Η αμφιβολία, όπως εκφράστηκε στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αφορά τόσο στο ρεαλιστικό των προσδοκιών σχετικά με τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων, όσο και στην ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο. 

             NAFTEMPORIKI.GR
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011 08:28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου