Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς: Νέα οριζόντια μέτρα δεν θα πάρουμε

http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/FXFx9_r2kH45WwXgWUrEpg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0yNjU7cT03NTt3PTUxMg--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/ethnos/newego_LARGE_t_1101_54265351.JPG
Νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παρείχε η ελληνική πλευρά από τις Βρυξέλλες, 




 εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει το 2014 θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και όχι 2 έως 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα. «Νέα οριζόντια μέτρα δεν θα πάρουμε» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες μίλησαν μόνο για διαρθρωτικές παρεμβάσεις μείωσης δαπανών, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στη συζήτηση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
«Νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε. Μην μπερδεύετε τα ορίζοντια μέτρα με τα διαρθρωτικά. Τα διαρθρωτικά ειναι μέτρα που αναζητάμε να παίρνουμε. Μέτρα που χτυπάνε την εισφοροδιαφυγή, ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία. Μέτρα που υποχρεώνουν τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ να μην ξεπερνάνε όρια δαπανών, γιατί τότε μπαίνουν στην γκρίζα ζώνη της σπατάλης. Νέα οριζόντια μέτρα δεν θα πάρουμε» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, «με το χειρότερο δυνατό σενάριο» και εξέφραζαν έκπληξη για το γεγονός ότι η τρόικα το προσδιορίζει γύρω στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους και ότι αναμένεται να διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό κενό είναι δυνατόν να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση, το «νοικοκύρεμα» των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε επίσης να «αποδραματοποιήσει» τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας ότι προχωρά χωρίς αναταράξεις, ενώ παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα στους δανειστές να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. Είπε σχετικά:
«Είμαστε σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, όχι σε πόλεμο. Η διαπραγμάτευση γίνεται σωστά, χωρίς αναταράξεις. Όλα πάνε καλά. Θα προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις μας, που έχουμε τις σωστές, και τις δεσμεύσεις που έχουν και εκείνοι τις σωστές, τώρα που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αναμένεται να κορυφωθούν με την επιστροφή των επικεφαλής της τριμερούς, στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.
Στις εκκρεμμότητες αυτές που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για τα ΕΑΣ.
Επίσης, το θέμα του Δημοσίου καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρξουν 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας με την ένταξη άλλων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, ο νέος κώδικας των δικηγόρων, που έχει περάσει από τη Βουλή, όμως η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν την ικανοποιεί.

 
Πηγή: Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου