Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στις Σέρρες οι μικρότερες τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

http://www.serreslife.gr/images/stories/serres/serresview.jpg

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η πυραμίδα των τιμών... στα Ρίχτερ της κτηματαγοράς





Σημαντικές υπεραξίες μπορεί να αποκτήσει μια κατοικία αν διαθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αρχή της κατασκευής της. Παράλληλα, με την πτώση στις τιμές να έχει φτάσει το 40%, η αξία μεταπώλησης ενός σπιτιού εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα αγνοούν.
Η πυραμίδα των τιμών... στα Ρίχτερ της κτηματαγοράς

Μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας κάνει 338 χιλιάδες εκτιμήσεις, αλλά ερευνώντας συνολικά 650 χιλιάδες κατοικίες, καταγράφει την «πυραμίδα» των καθοριστικών παραγόντων που ανεβάζουν (ή κατεβάζουν) τις αξίες των ακινήτων.
Οπως αναφέρει η ΤτΕ, η μέση ηλικία των κατοικιών που ερεύνησε ήταν τα 15 χρόνια και το μέσο εμβαδόν τα 97 τετραγωνικά μέτρα. Το στοιχείο αυτό δείχνει και την εικόνα των σπιτιών στα οποία ζουν σήμερα οι Ελληνες. Κυρίως, δηλαδή, είναι κτίρια που κτίστηκαν τη δεκαετία του '80 και ύστερα, ενώ η έκρηξη της κτηματαγοράς την περίοδο 1998-2007 συνέβαλε στην αύξηση του χώρου που μένουν οι περισσότερες οικογένειες. Επέλεγαν κυρίως τριάρια και πάνω, καινούργιες κατασκευές με μεγάλη αξία, η οποία, ωστόσο, χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες σε ποσοστό που έφτανε ακόμη και το... 120% της αξίας τους, διότι μαζί με τα στεγαστικά πολλές φορές δίνονταν κι επισκευαστικά δάνεια.

Αυτά τα ακίνητα σήμερα βρίσκονται στα... αζήτητα, οι ιδιοκτήτες τους είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες και η αξία τους έχει υποχωρήσει σημαντικά. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δεν χρηματοδοτούν περισσότερο από το 45% της αξίας των ακινήτων. Οι υποψήφιοι αγοραστές στρέφονται σε μικρά, παλαιά και φθηνά σπίτια, ενώ οι πωλητές μπορεί να περιμένουν έως και 15% μήνες προκειμένου να πουλήσουν το ακίνητό τους.
Η πυραμίδα των τιμών... στα Ρίχτερ της κτηματαγοράς
Η έρευνα σε 25 πόλεις της Ελλάδας αποκαλύπτει ότι πλέον η μέση αξία των διαμερισμάτων στην Αθήνα είναι 165.000 ευρώ ή 1.865 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή είναι 125.000 ευρώ ή 1.580 ευρώ/τ.μ., ενώ υψηλότατες τιμές καταγράφονται στα Χανιά (165.000 ευρώ), στο Ρέθυμνο, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο (160.000 ευρώ), στα Ιωάννινα (146.000 ευρώ) και στη Χαλκίδα (143.500 ευρώ).
Τις πιο μικρές αξίες ακινήτων η έρευνα τις εντοπίζει στις Σέρρες (100.000 ευρώ η μέση τιμή), στη Δράμα (101.058 ευρώ), στην Καρδίτσα και στην Κομοτηνή (105.000 ευρώ).

   serreslife.gr
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου