Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών

O καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας (δεξιά) δείχνει στο υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (δεύτερος δεξιά), τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στο έδαφος της Κεφαλονιάς.

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.



Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.
Επίσης η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στο νησί έχουν μεταβεί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα, τα οποία και θα ελέγξουν εκ νέου όλα τα δημόσια κτήρια.
Κατεδαφιστέα περίπου 600 κτήρια
Σύμφωνα με τον υπουργό οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Όπως είπε ακόμη, προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετές δημόσιες υποδομές  (δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτήρια) που χρήζουν αποκατάστασης.

  Κεφαλονιά: Σύσκεψη στο Ληξούρι παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

 Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.
Αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Τόνισε στην συνέχεια ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός και άρα κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα διορθωθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Κύριο μέλημα, πρόσθεσε, είναι η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής. Είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.
Είπε ακόμη ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέκος Παρίσης, ενώ παρόντες ήταν και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.
 Αυτή την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης κατευθύνεται στο Ληξούρι για να δει από κοντά τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός και να μιλήσει με τους κατοίκους. Στο Ληξούρι κατευθύνονται με πλοίο οι υπουργοί Παιδείας, Υγείας και Τουρισμού.
Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο στο Ληξούρι θα λειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες. «Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο», τόνισε. Ο υπουργός κάλεσε ακόμη τους κατοίκους του νησιού να μην πίνουν το νερό του δικτύου, «γιατί δεν ξέρουμε τι ζημιές έχει υποστεί».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Να προστατέψουμε την εικόνα της Κεφαλονιάς
«Μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την εικόνα και το κύρος της Κεφαλονιάς ως τουριστικό προορισμό», δήλωσε με τη σειρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η οικονομία της Κεφαλονιάς στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό», πρόσθεσε.

         naftemporiki.gr 
με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου