Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ
Την ένωσή της με τη Ρωσία θα ζητήσει αύριο επισήμως η Κριμαία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στο λογαριασμό του στο twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας.



Σύμφωνα με τα οποία το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, ψήφισε υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία και η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 80%.
«Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε ο Αξιόνοφ.
Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολη, και της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
«Στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας, και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης» ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφερε πως υπάρχει μια «πρωτοφανή προσέλευση» προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει εξαναγκασμός ή πίεση στους ανθρώπους. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ομαλά, ελεύθερα και ανοιχτά…».
Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχαν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς, έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και μέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πρωί της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.
«Η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη»
«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που είναι ικανή να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό στάχτη», δήλωσε το βράδυ τη;ς Κυριακής ο κεντρικός παρουσιαστής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, Ντμίτρι Κισέλεφ, με φόντο φωτογραφία από πυρηνικό μανιτάρι, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Οι ειδήσεις της εβδομάδας», η οποία εκπέμπει τις θέσεις του Κρεμλίνου για τη διεθνή πολιτική.
Η σημερινή εκπομπή είχε ως κεντρικό θέμα την καταδίκη από τις ΗΠΑ του δημοψηφίσματος για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Ο Ντμίτρι Κισέλεφ διορίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν επικεφαλής ενός νέου θεσμού ενημέρωσης που περιλαμβάνει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το τηλεοπτικό δίκτυο RT και το ραδιοφωνικό δίκτυο Η Φωνή της Ρωσίας.
«Η αντικειμενικότητα είναι ένας μύθος που θέλουν να μάς επιβάλουν. Η συντακτική πολιτική πρέπει να συνδέεται με την αγάπη για τη Ρωσία», είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου