Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Μάχη για μέρισμα μισό δισ. ευρώ

Σκληρή διαπραγμάτευση σε έξι μέτωπα
 Η τρόικα, εκφράζει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, για την πρόωρη, όπως υποστηρίζουν, εξαγγελία διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

 Συμβιβασμούς σε έξι σημεία αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα, καθώς και οι δύο κατανοούν ότι τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει την καταβολή των δόσεων ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, εξαντλούνται.


 Η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα μεταρρυθμίσεων διεκδικώντας από την τρόικα να άρει τις ενστάσεις της στα δημοσιονομικά και κυρίως στο θέμα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναλυτικά, τα ζητήματα στα οποία αναζητείται πεδίο συμβιβασμού είναι:

1. Κοινωνικό μέρισμα. Η τρόικα, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, για την πρόωρη, όπως υποστηρίζουν, εξαγγελία διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος του «κοινωνικού μερίσματος». Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχοντας δεσμευθεί δημοσίως στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δεν μπορεί να υποχωρήσει. Ετσι, θα συμφωνήσουν σε ένα ποσό προς διανομή το οποίο θα έχει και παροχές, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και αναπτυξιακή διάσταση, όπως ζητεί η τρόικα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα διατηρηθεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Με τον τρόπο αυτό οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε έναν σιωπηρό συμβιβασμό, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.

2. Εργασιακά. Η τρόικα επιμένει κυρίως στο θέμα της κατάργησης των ωριμάνσεων των κατώτατων αμοιβών (τριετίες), υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν αποτρεπτικά στην πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την οριζόντια κατάργηση των τριετιών και αντιπροτείνει ως συμβιβασμό τη μείωσή τους μόνο στην περίπτωση της πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων. Η τρόικα φαίνεται πως δεν θα επιμείνει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να προέρχεται από τις εργοδοτικές εισφορές η μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

3. Φορολογικά. Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη μείωση των προστίμων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και μονομερώς, ενώ η τρόικα εκτιμάται θα το αποδεχτεί σιωπηρώς. Ωστόσο, ζητεί να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (που εφαρμόζεται στα νησιά, τα βιβλία κ.λπ.), αίροντας παράλληλα τις επιφυλάξεις της για τον χαμηλό συντελεστή 13% στην εστίαση. Επίσης, επιμένει να υπαχθεί πλήρως το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

4. Απολύσεις στο Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να συνεχιστούν οι απολύσεις και το 2015, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Αθήνα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να διατηρηθεί η κινητικότητα, αλλά όχι η διαθεσιμότητα. Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της διαθεσιμότητας για το 2013 (υπολείπονται 4.000 άτομα από τους ΟΤΑ) και για το 2014.

5. Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση προτίθεται να αποδεχθεί πολλές από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες απέρριπτε στα προηγούμενα στάδια της διαπραγμάτευσης, όπως στο γάλα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για παράδειγμα στο γάλα δεν θα υπάρξει ειδική κατηγορία γάλακτος μιας ή δύο ημερών.

6. Ενεργειακά. Η τρόικα έχει διατυπώσει ενστάσεις για τον τρόπο που έγινε η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για την ενεργοβόρο βιομηχανία, υιοθετώντας πλήρως τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ζητάει έτσι να γίνουν άλλες παρεμβάσεις, συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Η κυβέρνηση κινείται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία σήμερα το βράδυ ή τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση δόσεων που συνολικά μπορεί να φθάσουν τα 11,9 δισ. ευρώ ή στο καλύτερο δυνατό σενάριο στα 14,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Ευρωζώνη έχει ακόμα διαθέσιμα για την Ελλάδα 11,2 δισ. ευρώ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εγκρίνει την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, οι οποίες θα συνδεθούν με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Πρώτη δράση είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ» και άλλων ενεργειακών θεμάτων και τα φορολογικά ζητήματα. Μάλιστα, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να αποδεσμευθεί το μεγαλύτερο μέρος των 8,3 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα καταβάλει μία ή δύο δόσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία. Με τον τρόπο αυτό, το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται στα 11,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν το Ταμείο αποφασίσει να διαθέσει μόνο μία δόση, τότε εξετάζεται η δυνατότητα να προεγκρίνει η Ευρωζώνη και την τελευταία δόση του δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή της συμφωνίας, η Ευρωζώνη θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες για την εκταμίευση και το ΔΝΤ περίπου ένα μήνα.

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ 
                    kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου