Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Βήματα προόδου στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΤΡΟΙΚΑΣ
Πιο κοντά ήλθαν κυβέρνηση και τρόικα ως προς την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης τροφίμων, των δομικών υλικών και του τουρισμού.


Μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της τρόικας, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε: "Είμαστε πολύ κοντά με την τρόικα στην εφαρμογή των αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Το ποσοστό υιοθέτησης των συστάσεων από την ελληνική πλευρά ανέβηκε στο 87% σε σχέση με το 80%. Όσο προχωράμε στο θέμα αυτό τόσο πιο ελαστική γίνεται η τρόικα στα άλλα ζητήματα".
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο για "βήματα προόδου", σημειώνοντας ότι "σκοπός είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα μέχρι το Eurogroup".
Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αλλαγές στα βιβλία. Για την ακρίβεια η ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη έκδοση. Για τα βιβλία που είναι σχολικά βοηθήματα δεν θα ισχύει ενιαία τιμή.
Στο γάλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αλλαγή του καθεστώτος. Για την ακρίβεια βαίνει προς κατάργηση η διασύνδεση του όρου"φρέσκου" με την πενθήμερη διάρκεια ζωής. Τη διάρκεια ζωής της χαμηλής παστερίωσης θα ορίζει η κάθε βιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.
Ωστόσο οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την καθιέρωση γάλακτος "μιας ημέρας".
Προσέγγιση υπήρχε και στα φάρμακα, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να δέχεται μικρές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων αλλά όχι στο ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι φαρμακοποιοί.
Πρόταση μερικής απελευθέρωσης των τιμών και μόνο στα φαρμακεία έκανε ο ίδιος υπουργός για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η διάρκεια θα είναι τριών μηνών και αν δεν πέσουν μέχρι τότε οι τιμές, τα ΜΗΣΥΦΑ θα επιτρέπεται να διατίθενται και από άλλα σημεία πώλησης.
Όπως σημείωσε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος της συνάντησης «η κυβέρνηση δέχτηκε να βάλει άλλα 10 θέματα, σε σχέση με τα 50 που είχε δηλώσει ότι δεν συζητούσε, στο τραπέζι των αλλαγών που θα υιοθετήσει». Αυτά μεταξύ άλλων είναι αλλαγές στις προϋποθέσεις ώστε εταιρίες να παράγουν άσφαλτο, στη λειτουργία μεταλλείων, στην κρουαζιέρα καθώς και σε άλλα θέματα του κλάδου των μεταφορών.

     ΕΘΝΟΣ On Line
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου