Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ούτε οι εξαγγελίες δεν φτάνουν για να καλύψουν τις απώλειες στα έσοδα

Προεκλογικό «αλαλούμ» και τρύπα 2 δισ. στις εισπράξεις του Δημοσίου
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzAxLzE1L3lwb3VyZ2Vpb19vaWtvbm8uanBn&t=635568973212561492&w=820&h=457&a=Left
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά αυτό θα φέρει 2 δισ. λιγότερα έσοδα - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: «Συνέλθετε!»



Ανέτοιμη να βγει από τα Μνημόνια εμφανίζεται ξαφνικά και πάλι η χώρα, προκαλώντας «τρικυμία» αντιδράσεων στους δανειστές. Μόλις σε ένα 24ωρο χθες, ξέσπασε ένας «χείμαρρος» ανησυχητικών ειδήσεων από τη μια και, από την άλλη, αντιφατικών δηλώσεων εκπροσώπων κομμάτων που σε 10 μέρες θα ζητήσουν την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μαρτυρώντας εντός και εκτός Ελλάδος ότι η κατάσταση πριν και μετά τις εκλογές τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο...

Μετά από 6 χρόνια ύφεσης και θυσιών, η χώρα φαίνεται να ζει ξανά καταστάσεις που δεν της αξίζουν. Την ώρα ίδια που ... «το καράβι μπάζει πάλι νερά», που τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι η υστέρηση στις εισπράξεις φόρων τον (προεκλογικό) μήνα Δεκέμβριο ξεπέρασε το 35%, καθώς το 2015 κάνει «ποδαρικό» με «τρύπα» 3,6  δισ. στα κρατικά έσοδα και στο  τελευταίο 5μηνο του έτους εισπράχθηκαν έσοδα 5,2 δισ. ευρώ λιγότερα από το αναμενόμενο (21,2 δισ. έναντι στόχου 26,4 δισ.) το προεκλογικό «αλαλούμ» ολοκληρώνεται με «φάλτσες» δηλώσεις πολιτικών μονομάχων που υπόσχονται να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, καταφεύγοντας σε λύσεις και επιχειρήματα όπως:

-  «Εμείς (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα συνεχίσουμε την πέμπτη αξιολόγηση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους... Γιατί να πάρουμε τα 7,5 δισ.; Να πάρουμε δάνεια για να πληρώσουμε δάνεια»;  Η θέση αυτή της βουλευτού του κόμματος, κυρίας Βαλαβάνη,   σημαίνει ότι δεν ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει τίποτε για λήξεις ομολόγων και χρέους από τον Φεβρουάριο και τουλάχιτον έως τον Μάιο.
-  «Δεν θα εισπράξουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2015» δηλώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς. Αν και προαναγγέλλει ότι στη θέση του ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί άμεσα, αν γίνει  ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το μέτρο όμως, σύμφωνα με τους εμπνευστές του θα φέρει 2 δισ. λιγότερα έσοδα, χωρίς να προκύπτει πώς αυτά μπορούν να καλυφθούν. Ό,τι ήδη εισπράχθηκε πάντως από ΕΝΦΙΑ, δεν θα επιστραφεί. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι μπορεί να ξεσπάσει στο εξής ένα νέου τύπου κίνημα «Δεν Πληρώνω» από ... εκείνους που πλήρωναν –ακόμα και όσα οι άλλοι δεν πλήρωσαν!

-  Σε non paper που κυκλοφόρησε και σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δανείστηκε ...120 δισ. ευρώ (!) από έντοκα γραμμάτια και, άρα, δεν υφίσταται πρόβλημα να ξεπεράσει και το όριο των 15 δισ. εκδίδοντας νέα, για να καλύψει δανειακές ανάγκες της χώρας τον Μάρτιο χωρίς δανεικά της Τρόικα.

Τα 120 δισ. ευρώ όμως «δεν υπάρχουν», ούτε μπορούν και να συγκριθούν με τα 15 δισ. Κάθε χρόνο ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει έντοκα γραμμάτια περίπου 40 δισ. (συνήθως 3-3,5 δισ. το μήνα) για να αποπληρώσει με αυτά τα προηγούμενα. Αν δεν αποτελεί όμως άγνοια, παιδιαριώδες λάθος ή κάποιον ακραίο λογικό ακροβατισμό, προφανώς στο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν τις εκδόσεις της τελυταίας τριετίας.

Αλλά και αυτές ακόμα δεν συνιστούν δανεισμό 120 δισ. αλλά ανακυκλούμενη πίστωση. Είναι σαν να έχει κάποιος προθεσμιακή κατάθεση σε τράπεζα πχ 10.000 ευρώ και να τα ανανεώνει κάθε μήνα για να εισπράττει κάποιο μικρό τόκο. Αν κάνει 12 αναλήψεις το χρόνο, δεν σημαίνει αυτό ότι έχει στα χέρια του 120.000 ευρώ, αλλά μόνον 10.000 (συν κάποιο τόκο που αποκόμισε μήνα με το μήνα).

Έτσι και τα έντοκα γραμμάτια ανακυκλώνονται, ενώ το κόστος της συναλλαγής αυτής για το δημόσιο (έξοδα και τόκοι) κυμαίνεται συνολικά σε περίπου 1-2 δισ. το χρονο. Ωστόσο όσα δισεκατομμύρια και αν «ανακυκλώσει», έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα να μην «σηκώσει»  σε καμία στιγμή το δημόσιο παραπάνω από 15 δισ. χωρίς να τα έχει τακτοποιήσει/εξοφλήσει με επόμενες εκδόσεις γραμματίων. Και αυτό γιατί αν δανειστεί μεγαλύτερα ποσά, μπορεί να δυσκολευτεί να τα αποπληρώσει στο τέλος του τριμήνου ή του εξαμήνου που λήγουν κια πρέπει να πληρωθούν.

«Συνέλθετε»

Ενώ όμως το πολιτικό προσωπικό της χώρας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, μέσα μια μέρα επίσης χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέκλειαν μαζικά ότι θα μπορούσε να υπάρξει «χαλάρωση» για να δοθούν τα επόμενα δάνεια των 7,5 δισ.στη χώρα μας. Το είπε χθες και ο κύριος Σόιμπλε, το είπε και ο Φιλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Στουμπ, το είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ECM, το λέει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ μάλιστα έχει καταθέσει και εγγράφως τη θέση της, πιεζόμενη μάιστα από την   προσφυγή που υπέγραψε το γερμανικό «αδελφάκι» του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδικαζόταν η προσφυγή του Die Linke (Η Αριστερά) και ο εισαγγελέας δικαίωσε τα επιχειρήματα της ΕΚΤ του Μάρτιο Ντράγκι, με τα οποία μπορεί αυτή να προσφέρει βοήθεια σε κράτη με πρόβλημα, με τον όρο όμως ότι αυτά βρίσκονται σε πρόγραμμα –χρήματα χωρίς διασφαλίσεις.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου