Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

JP Morgan: Πιστωτικό ρίσκο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/01/35d05e5-600x275.jpg
Η JP Morgan επισημαίνει, ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικές, δεδομένου του περαιτέρω πτωτικού ρίσκου που προκύπτει από μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.



Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα κύρια ομόλογα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να είναι μια ευκαιρία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το βασικό σενάριο που είναι ότι μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, μέσω μιας διαπραγμάτευσης με τον επίσημο τομέα».

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και του κόστους των επιτοκίων, αλλά όχι και κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους. Με βάση αυτό το σενάριο, η JP Morgan εκτιμά ότι τα senior ομόλογα θα οδηγηθούν στα επίπεδα που βρισκόταν στο μέσον του δ΄ τριμήνου του 2014.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Capital.gr, που παραθέτει το δημοσίευμα της JP Morgan, το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει πολύ χαμηλή πιθανότητα. θεωρεί ότι ενώ πολλά από τα σενάρια που έχει αναδείξει έχουν ελκυστικές αποδόσεις, κάποιες από τις διαδικασίες μπορεί να κρατήσουν καιρό και να περιλαμβάνουν και κάποια μεταβλητότητα για τις τράπεζες.

«Συγκεκριμένα, αναδεικνύουμε τον κίνδυνο να κοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, ένα ρίσκο που θα επηρεάσει τα senior τραπεζικά ομόλογα, ιδιαίτερα με τον αυξημένο κίνδυνο της εκροής καταθέσεων. Επιπλέον, η μη επιλεξιμότητα των ομολόγων ως collateral από τον Μάρτιο του 2015 και ύστερα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιέσεις στα ποσοστά ρευστότητας των τραπεζών».

Τονίζει ακόμη ότι με βάση το χειρότερο σενάριο των εκροών στις κρίσεις κρατικού χρέους της Κύπρου και της Ελλάδας, υπολογίζει τις πιθανές ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες και εκτιμά ότι ακόμη και υπό ένα δυσμενές σενάριο, οι ανάγκες είναι διαχειρίσιμες μέσω της προσφυγής στον ELA.

Στο καλύτερο σενάριογια την JP Morgan (45% πιθανότητα), η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές ή σχηματίζεται ευρύς συνασπισμός. «Πρόκειται σαφώς για το βέλτιστο σενάριο. Υποθέτουμε ότι στο πολιτικό μέτωπο θα διατηρούνταν το status quo με μια σημαντική μείωση της μεταβλητότητας της αγοράς. Δίνουμε πιθανότητα 45% σε αυτό το σενάριο, το οποίο λαμβάνει υπόψη ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί και ότι πιθανώς θα μπορούσε να εξαχθεί ένα σχετικά δυαδικό αποτέλεσμα, αλλά και πάλι αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Συνολικά πιστεύουμε ότι η αντίδραση της αγοράς θα είναι κατηγορηματικά θετική και υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα βοήθειας με μια πιστωτική γραμμή από τον ESM. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα περιμέναμε ένα ράλι ανακούφισης στις τράπεζες».

Στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές (55%), ενώ δεν περιμένει ότι θα οδηγηθούμε αυτομάτως σε πιο καταστροφικά  σενάρια, περιμένει ότι θα υπάρξει μια αρχική αρνητική αντίδραση της αγοράς. Με βάση αυτές τις συνθήκες, «θα περιμέναμε να δούμε τις ελληνικές τράπεζες να κινούνται χαμηλότερα. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις αρχικές αρνητικές επιδράσεις από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπλαγούμε εάν τα ομόλογα κινηθούν χαμηλότερα κατά 5-10 μονάδες βάσης ύστερα από μια τέτοια έκβαση, αν και νομίζουμε ότι το εύρος της διόρθωσης θα διαμορφωθεί από την ρητορική του κόμματος που θα κερδίσει και πώς η αγορά το ερμηνεύει αυτό».

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και επιτευχθεί μια συμφωνία με τον επίσημο τομέα (νέο πρόγραμμα), σημαίνει ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με σκοπό να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι, που τουλάχιστον θα περιλαμβάνουν λιγότερη εστίαση στην λιτότητα και μια επαναδιαπραγμάτευση των προηγουμένως συμφωνηθέντων στόχων.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει, αλλά θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό το νέο πρόγραμμα πιθανώς θα περιλαμβάνει μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με πιθανή μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των coupon levels από τον επίσημο τομέα. «Κατά την άποψή μας αυτό θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα πιθανή έκβαση και θα εκληφθεί ως θετικό από την αγορά. Υπογραμμίζουμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιλαμβάνει ένα ονομαστικό κούρεμα, για το οποίο εκτιμούμε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίσταση από τον επίσημο τομέα».

Τα επόμενα δύο σενάρια, κάνουν λόγο για αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, που οδηγεί είτε σε OSI είτε σε PSI και Grexit. Με βάση την πρώτη πιθανότητα, δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και επέρχεται αδιέξοδο. Το πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την αγορά θα ήταν ένα OSI, το οποίο δεν θα επηρέαζε τα ομόλογα που κρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά υπό ένα τέτοιο σενάριο, θα ήταν μόνο το χρέος που θα κρατούνταν από τον επίσημο τομέα που θα είχε υποστεί μια τέτοιου είδους αναδιάρθρωση, που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα είδος haircut.

Ενώ αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο, το γεγονός ότι θα εξεταζόταν κούρεμα του χρέους, αν και του επισήμου τομέα, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και παρά το ότι αυτό θα οδηγούσε τελικά σε κάποια άνοδο των αποτιμήσεων του βασικού χρέους των ελληνικών τραπεζών, θα χρειαζόταν χρόνος για να συμβεί.


Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, προβλέπεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη, και είναι σαφώς η χειρότερη περίπτωση. Η αναδιάρθρωση χρέους που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα redenomination του υφιστάμενου χρέους, με τους επενδυτές να έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική αλλαγής νομίσματος.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου