Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αλέξη, καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2014…

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/9b/9bf4e7039662454085167fa272abecce.jpg?v=0&maxwidth=210&&watermark=magnify
Η προϊούσα κατάρρευση της αποδοχής στην κοινή γνώμη του ποικιλιών ορχούμενου θιάσου που παριστάνει την κυβέρνηση, δρομολογεί ριζικές πολιτικές εξελίξεις για το χρόνο που έρχεται.




Δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις γιατί η πτώση των "ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ"  ενδεχομένως σηματοδοτεί τη συντριβή της πολιτικής αντίληψης πως ο "γάιδαρος πετάει", της αντίληψης δηλαδή πως υπάρχει δρόμος εξόδου από τη χρεοκοπία χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος αλλά με την αύξηση της φορολογίας και το δήθεν κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Αυτό δεν φαίνεται ακόμη γιατί ο θυμός και ο "Κανένας" αθροίζουν ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες και ενδεχομένως και τις μεθεπόμενες εκλογές. Όταν πάνε όμως πολλές δεδομένες αντιλήψεις και μεταπολιτευτικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας θα έχουν καταρρεύσει.
Η πολιτική  κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε  στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και ολοκληρώθηκε το δεύτερο, όταν χρέωσε την οικονομία με 100 επιπλέον δισ. ευρώ περίπου με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και δεν έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής του τρίτου μνημονίου με την εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των εισφορών ήταν η τελευταία "πλάκα" πάνω από το "μνήμα" της ελληνικής οικονομίας.
Το 2016 μετά την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία ξεκίνησε η ηθική χρεοκοπία της αριστεράς, η ολοκλήρωση της οποίας θα λάβει χώρα την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομακρυνθεί από την εξουσία, λίαν προσεχώς.
Η ηθική χρεοκοπία της αριστεράς μετά την ηθική χρεοκοπία της δεξιάς στη μεταπολίτευση ολοκληρώνει τον κύκλο αυτής της πολιτικής περιόδου.
Δεν είναι μόνο οι ιστορίες των τελευταίων ημερών με το... Καράκας. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα συμπεριφορών και πράξεων του οποίου κάποιες μικρές πτυχές έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα. Η πορεία απομάκρυνσης από την εξουσία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντικές αποκαλύψεις.
Το παιγνίδι το έχουμε δει άλλωστε να παίζεται και στο παρελθόν. "Δώσε μας το Βενιζέλο..." υποστηρίζει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πως ήταν το αντάλλαγμα για να μην συρθεί ο τελευταίος στα δικαστήρια και την πολιτική εξόντωση.
Όταν η παράταξη χάνει την εξουσία, τα ποντίκια τρέχουν στον επόμενο νικητή να πουλήσουν εκδουλεύσεις και να εξασφαλίσουν μια θέση ή έστω την ασυλία...
Οι οικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις όπως ήταν το "στραπάτσο" με τις τηλεοπτικές άδειες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να δώσει μια ανάσα μερικών μηνών.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν στους πρώτους μήνες του 2017 δεν είναι διαχειρίσιμα από καμιά κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από την παρούσα, τα στελέχη της οποίας δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τι έρχεται παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των δεδομένων. Ποια κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη αλλά πολύ πιθανή πλέον κατάρρευση της ΔΕΗ ή του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ;
Εκτιμώντας τον αντίκτυπο της πορείας της οικονομίας στις πεποιθήσεις  και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης από την αρχή του έτους, η στήλη εκτιμούσε πως μέχρι το Πάσχα του 2016 ο κ. Τσίπρας θα έχει περάσει πίσω στις δημοσκοπήσεις. Ευθύς εξαρχής η εκτίμηση ήταν πως το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ελάχιστη ως καθόλου θετική επίδραση θα έχει στην οικονομία. Η εκτίμηση το καλοκαίρι ήταν πως το δεύτερο εξάμηνο ήταν πιθανότερο η έως δέκα μονάδες διαφορά των δημοσκοπήσεων, να  διπλασιαζόταν παρά να μειωνόταν.
Η τελευταία έρευνα της Public Issue και πρώτη αυτών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, ανεβάζει τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 24 μονάδες. Οι πληροφορίες για το μέσο όρο των υπολοίπων δημοσκοπήσεων που ακολουθούν είναι πως η διαφορά συνεχίζει να διευρύνεται. Έχουμε μάλλον περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.
Πριν το τέλος του χρόνου, η εκτίμηση της στήλης που έμοιαζε υπερβολική πως δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να παλέψει για τη δεύτερη θέση, δεν θα μοιάζει υπερβολική με βάση τους κανόνες  της αγελαίας συμπεριφοράς, την πορεία της οικονομίας,  τους απανωτούς λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης μόλις άλλαξε το ευνοϊκό ρεύμα των τελευταίων ετών, τη μετατόπιση των δανειστών που αρχίζουν να κάνουν στον Τσίπρα ό,τι έκαναν στο Σαμαρά, τις τρομακτικές διεθνείς εξελίξεις που αλλάζουν πολλά δεδομένα.
Βρισκόμαστε δυο μήνες πριν το τέλος του 2016. Το ερώτημα που τίθεται νομίζω δεν είναι αν ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία ή αν ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις επόμενες πρόωρες εκλογές.
Το ζητούμενο είναι η μορφολογία του πολιτικού τοπίου την επόμενη μέρα και οι δυνατότητες ή οι αδυναμίες που μπορεί να κυοφορεί αυτή η μορφολογία.  Η εκτίμηση της στήλης είναι πως οι ανατροπές που κυοφορούνται είναι ριζικές. Με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη που διαμορφώνονται διεθνώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να συστήσει τον αντίπαλο πόλο και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να χάσει τη δεύτερη θέση και να εξαφανιστεί.
Περί αυτού όμως περισσότερα στο αυριανό άρθρο, εκτός αν η επικαιρότητα μας αιφνιδιάσει...
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, το καλή χρονιά για το 2017 για τον κ. Τσίπρα μοιάζει ειρωνεία. Για τον κ. Τσίπρα και την πολιτική του καριέρα η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 2014. Το 2015 συγκρούστηκε με την πραγματικότητα και χρεοκόπησε πολιτικά και το 2016 χρεοκοπεί ηθικά. Το 2017 προμηνύεται δύσκολο...
Αλέξη, καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2014 λοιπόν...
2) Περί της συμφωνίας CETA
Κύριε Στούπα καλημέρα!
Σχετικά με το θέμα της υπό έγκριση εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά (CETA), παρατηρείται σε ΕΕ και Καναδά, αλλά και στη χώρα μας οργανωμένη αντίδραση από οικολόγους και αριστερούς.
Μήπως έχετε υπόψη σας στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ ή κατά αυτής της συμφωνίας;
Ευχαριστώ,
Γιάννης Μάνος
Απάντηση: Η άποψή μου είναι πως το ελεύθερο εμπόριο λειτουργεί προς το αμοιβαίο συμφέρον όσων μετέχουν. Ο προστατευτισμός (οικονομικός μερκαντιλισμός) που θέλουν τα δύο άκρα της δεξιάς και αριστεράς στην εποχή μας φαινομενικά και προσωρινά ωφελεί κάποιους. Πιστεύω πως ένας βασικός κανόνας στην οικονομία είναι αυτός του συγκριτικού πλεονεκτήματος, όπου ο καθένας παράγει και ανταλλάσσει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα. Μέσο αυτού όλοι ευημερούν ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλουν.
Προστατευτισμός σημαίνει το φανελάκι που μπορώ να αγοράσω έναντι αξίας 5 ευρώ να το αγοράζω 30 ευρώ για να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν θέσεις εργασίας που δεν είναι βιώσιμες εδώ. Καλύτερο για μας είναι με τόσους μορφωμένους νέους να τους αφήσουμε να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες  με υψηλή προστιθέμενη αξία και να αγοράζουμε φανελάκια από το Βιετνάμ...
Το μοντέλο του μερκαντιλισμού για τελευταία φορά χρεοκόπησε τη δεκαετία του ’70 με το στασιμοπληθωρισμό. Ο προστατευτισμός αργά ή γρήγορα οδηγεί σε πολέμους γιατί τα προβλήματα (προμήθειας πρώτων υλών...) που δεν αφήνεται να λύσει ο ελεύθερος οικονομικός ανταγωνισμός με την ελεύθερη διακύμανση των τιμών καλούνται να τα λύσουν τα όπλα και η αποικιακή κυριαρχία των ισχυρών στους αδυνάτους...
Οικολόγοι, αριστεροί αλλά και αν παρατηρήσει κάποιος τις θέσεις της Λεπέν και της Χρυσής Αυγής και οι ακροδεξιοί, έχουν διαφορετική προσέγγιση για το εμπόριο και την οικονομία. Στα πλαίσια της δημοκρατικής συνύπαρξης τη σέβομαι αλλά διαφωνώ κάθετα και τη θεωρώ πηγή δυστυχίας για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές οι αντιλήψεις στην οικονομία είναι περισσότερα από αυτά που λύνουν. Ενώ τα προβλήματα και οι αδικίες  που δημιουργεί το ελεύθερο εμπόριο είναι λιγότερα από τις λύσεις που επιτυγχάνει.
3) Υποθηκοφυλακεία...
κ Στούπα, σας ενημερώνω ότι ανακαλώ πλήρως και ανεπιφύλακτα το e-mail από 27-10-16 σχετικά με τα υποθηκοφυλακεία, διότι εγράφη από παρορμητισμό και όπως εκ των υστέρων διαπίστωσα από παντελώς λανθασμένη πληροφόρηση που είχα και παρακαλώ για την δημοσίευση του παρόντος μηνύματος μου.  Ευχαριστώ.
Λεωνίδας Γαλάνης

    Του Κώστα Στούπα

kostas.stoupas@capital.gr 
          capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου