Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Χαμηλώνει ο πήχης των ρωσικών επενδυτικών προσδοκιών στην ενέργεια

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/5e/5e0752e0e34f46dfa2ecfda4087d51f4.jpg
Σε πιο ρεαλιστικές βάσεις φαίνεται να μπαίνουν οι ελληνορωσικές ενεργειακές σχέσεις με τις προσδοκίες για γιγαντιαία επενδυτικά σχέδια μάλλον να "χαμηλώνουν" και να επαναπροσδιορίζονται γύρω από εφικτά και βιώσιμα πλάνα.




Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις που έγιναν χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕE.gr) και ο οργανισμός Pommel Holdings Inc για τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Ελληνo-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ.

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν από ρωσικής πλευράς ήταν αυτή του Βλαντιμίρ Γιακούνιν, γνωστού στη χώρα μας από τη θητεία του ως προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, την εποχή που υπήρχε έντονο φλερτ για την εξαγορά του ΟΣΕ, που όπως και άλλα φιλόδοξα ρωσικά επενδυτικά σχέδια δεν προχώρησαν. Ο κ. Γιακούνιν που παραμένει άνθρωπος της στενής εμπιστοσύνης του προέδρου Β. Πούτιν, στο περιθώριο του συνεδρίου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του περισσότερο στην κοινωνική και πολιτιστική διάσταση και συνεργασία του Ελληνορωσικού φόρουμ, που υποστηρίζεται από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ για τον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων άφησε σαφείς αιχμές.

"Όλοι γνωρίζουμε γιατί έχουμε προβλήματα και οι δύο χώρες Ελλάδα και Ρωσία με το θέμα των Αγωγών. Δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης ή της Ρωσικής κυβέρνησης ή των ρωσικών εταιρειών για το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα. Ξέρετε για μένα στην πραγματικότητα η βάση της οικονομίας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και μετά ακολουθεί η πολιτική. Όταν αυτό έρχεται ανάποδα και η πολιτική μπαίνει ως προτεραιότητα δημιουργούνται προβλήματα", ανέφερε ο κ. Γιακούνιν επαναλαμβάνοντας – έστω και εμμέσως - τη ρωσική θέση ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά σχέδια για αγωγούς (Turkish Stream, South Stream κλπ) είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και αποφάσεων.

Πάντως εκτός από τις θέσεις της ρωσικής πλευράς, από τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού ενέργειας Π. Σκουρλέτη αλλά και των επικεφαλής των ενεργειακών ΔΕΚΟ, φάνηκε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να ονοματίσει τον αγωγό Turkish Stream και έκανε μια γενική αναφορά σε νέες οδεύσεις για το ρωσικό αέριο, καλώντας μάλιστα να μπουν στη συζήτηση και άλλες χώρες όχι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θυμίζουμε είχαν υπογράψει μέσω των εταιρειών ΔΕΠΑ και Edison πρόσφατα μνημόνιο συνεργασία με τη Gazprom για αυτό το σκοπό. Αλλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος έχει κάνει σαφή ανοίγματα και βήματα συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες, απηύθυνε ένα γενικό προσκλητήριο για επενδυτικές συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει και μια άλλη εξέλιξη σε σχέση με τη ρωσική παρουσία στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αφού η κοινή εταιρεία της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου Prometheus Gas ξεκίνησε να διαθέτει φυσικό αέριο απευθείας σε πελάτες στη χώρα μας, έχοντας ήδη διαθέσει ποσότητες σε ανταγωνιστικές τιμές σε εταιρείες όπως η Ήρων και η Elpedison, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους πελάτες από τη βιομηχανία.

 Του Χάρη Φλουδόπουλου
             capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου