Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η Γηραιά Αλβιώνα στη σκιά του Brexit

http://www.zougla.gr/assets/images/2165898.jpg
Toν ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδικασία για το Brexit. Μετά τη Σκωτία, που επιδιώκει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση ώστε να παραμείνει στις ευρωπαϊκές δομές, επαναλαμβάνονται οι κινήσεις για την «επανένωση» της Ιρλανδίας.




  Οι προτάσεις για «Ενωμένη Ιρλανδία» φούντωσαν και πάλι μετά την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ξεκίνησαν πάλι οι πολιτικές συζητήσεις που αναθερμαίνουν το ιρλανδικό εθνικισμό.
Την ατμόσφαιρα διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου ενέτεινε η προσπάθεια να εγκρίνει το Λονδίνο νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η πλειοψηφία των (Βορειο) Ιρλανδών, όπως έδειξε και το δημοψήφισμα για το Brexit του περασμένου χρόνου, «παραμένει σταθερά στο πλευρό των 27 εναπομενόντων χωρών-μελών της ΕΕ. Χώρια που οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας απαιτούν τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο (άρα με τη Βόρειο Ιρλανδία) «να παραμείνουν αόρατα».

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=2165885

«Αυτά τα σύνορα,ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο (της Ιρλανδίας) είναι αόρατα. Ανησυχούμε ώστε να παραμείνουν έτσι» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Charlie Flanagan μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Michel Barnier, ο οποίος και την χαρακτήρισε “εποικοδομητική’’.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι ηγέτες των άλλων χωρών-μελών «ξεκάθαρα κατανοούν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των Ιρλανδών» δήλωσε ο Φλάναγκαν. Για να προσθέσει: «Η διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία, που επιτρέπει την απρόσκοπτη ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών προς τη Βρετανία ως μόνη έξοδο προς την Ευρώπη, ως τώρα αποτελεί προτεραιότητα για την Δημοκρατία της Ιρλανδίας».

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=2165886
Έι, Ευρώπη, είμαστε μαζί σου. Να διατηρηθούν τα σύνορα με τη Βρετανία αόρατα! Οι μεθοριακές κοινότητες εναντίον του Brexit.

Από τη συμφωνία του 1998, γνωστή και ως συμφωνία της «Καλής Παρασκευής» (σε αντίθεση με την «Αιματηρή Κυριακή» των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία με τον ΙRA) είχε τερματισθεί ο τριακονταετής ανταρτοπόλεμος στη Βόρεια Ιρλανδία. Με σποραδικές εκδηλώσεις βίας να δοκιμάζουν την αντοχή της συμφωνίας.

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=2165887
Μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην αγορά της Omagh στη Β. Ιρλανδία, στις 15 Αυγούστου 1998.

Παρ΄όλο που ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επαναληφθούν οι αιματηρές ταραχές στη Β. Ιρλανδία, που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 3.600 ανθρώπους η πολιτική ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη. 
Και αυτό επειδή την περασμένη εβδομάδα, οι Ενωτικοί, έχασαν την πλειοψηφία –τουλάχιστον σε αριθμό εδρών στις εθνικές εκλογές στη Β. Ιρλανδία – για πρώτη φορά από τον διαχωρισμό της Ιρλανδίας στα δύο, το 1921.

Το Sinn Féin, που αποτελούσε την πολιτική έκφανση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και εκπροσωπούσε την πλειοψηφία των Καθολικών στη Β. Ιρλανδία, διατηρεί ωστόσο την δημοτικότητά του και ενδεχόμενη δημογραφική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τους ενωτικούς να πάρουν και πάλι την πλειοψηφία.

Ως τώρα πάντως, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη και οι Βορειο-ιρλανδοί παρέμεναν στη σκιά της βρετανικής πολιτικής σκηνής, αποσπώντας περί τα £10 δισεκατομμύρια από το Λονδίνο (€11.5 δις) για τον βορειο-ιρλανδικό δημόσιο τομέα.

Για τους Βορειο- Ιρλανδούς σχολιαστές, «δεν αρκεί να λέμε πως είμαστε ευτυχείς που επικρατεί ειρήνη. Χρειαζόμαστε την διατήρησή της, την διατήρηση του πολιτικού διαλόγου και ότι η Βρετανία δεν θα διατηρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στη Βόρεια Ιρλανδία».

Κάτι που θα καταστήσει πιο επιτακτική την επανένωση της Ιρλανδίας, μετά το Brexit...

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
           zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου