Σύμφωνα με αυτή τη διαρροή ο Κακός της υπόθεσης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνεργασία με τον Διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ετοιμάζουν «ρελάνς» προς την ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2018 και τορπιλίζουν ως εκ τούτου την διαμεσολαβητική πρόταση της Κομισιόν. Ως γνωστόν η φόρμουλα που συζητιόνταν έως και το πρωί της Πέμπτης προέβλεπε την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων το 2019 για τις συντάξεις και το 2020 για το αφορολόγητο.
Στα Τέμπη ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η αξιολόγηση θα κλείσει θέλουν δεν θέλουν κάποιοι παράγοντες. Φαίνεται πως τόσο μετά από μια σύντομη εφορία που χαρακτήριζε τη συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του ίδιου του Μαξίμου από το βράδυ της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης επικράτησε κλίμα βαθιάς ανησυχίας. Ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ερμήνευαν τη διαρροή περί σκλήρυνσης του διδύμου Σόιμπλε- Τόμσεν ως άλλη μια προσπάθεια δραματοποίησης του κλίματος λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup. Ήδη η καταρχήν αποδεχτή φόρμουλα της Κομισιόν για περικοπές το 2019 και το 2020 θεωρείται πολιτικά αλλά και εκλογικά εξαιρετικά βαριά για τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου ως προς τη διεξαγωγή των επομένων εκλογών. Οι παραπάνω κύκλοι επισημαίνουν ότι μια επιπλέον δραματοποίηση μέσω της οποίας θα διαφαίνονταν ο κίνδυνος εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2018 θα προκαλούσε έντονα αισθήματα ανασφάλειας στην κοινωνία έτσι ώστε σε περίπτωση πρόκρισης της πρότασης της Κομισιόν θα δημιουργούνταν κλίμα σχετικής ανακούφισης. Με την έννοια του «γλιτώσαμε τα χειρότερα».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό και μάλιστα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες πως υπήρξε συνομιλία Μέρκελ- Τσίπρα κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωνε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως εργάζεται «για την επίτευξη συμφωνίας στη Μάλτα». Η είδηση αυτή όπως ήταν φυσικό λειτούργησε καταλυτικά επιβεβαιώνοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα.
Πάντως αν και εφόσον επιβεβαιωθεί το εγχείρημα του Βερολίνου και του ΔΝΤ να επιβάλλουν περικοπή συντάξεων και του αφορολογήτου εντός του 2018 τότε τα περιθώρια στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση ως προς τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Είναι φανερό, ότι καμία κυβέρνηση και κανείς πρωθυπουργός αλλά και κανένα κυβερνητικό κόμμα, δεν θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία διεξαγωγής εκλογών ούτε κατά το έτος εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων ούτε όμως και την επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέτρα αυτά θα γίνονταν απολύτως αντιληπτά στην τσέπη των πολιτών.
Ως εκ τούτου το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα εξελίσσεται σε πραγματικό πολιτικό θρίλερ αφού από την κατάληξη του θα εξαρτηθούν πλέον οι πιθανές ημερομηνίες των επόμενων εκλογών αλλά και η κληρονομία που θα αφήσει αυτή η κυβέρνηση στον επόμενο πρωθυπουργό όποιος κι αν αυτός είναι, η κυβέρνηση του οποίου θα είναι υποχρεωμένη είτε να εφαρμόσει είτε να υποστεί τα επίχειρα της εφαρμογής του δημοσιονομικού πακέτου.
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω αναφέρεται η πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο του 2017 που δημοσιοποίησε η Eurobank το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη κατά το πρώτο τρίμηνο εμφανίζεται αρνητικό πρόσημο στον ρυθμό διόγκωσης της οικονομίας και άρα είναι πολύ πιθανό το τρίμηνο αυτό να κλείσει με σαφή υποχώρηση του ΑΕΠ που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εγκαθίσταται εκ νέου σε καθεστώς ύφεσης. Είναι προφανές ότι την ίδια εικόνα θα την έχουν πληροφορηθεί και οι δανειστές και άρα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία ως έναν επιπλέον μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση της Αθήνας.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου