Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Πρόκληση Ερντογάν: Θα πάει για μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Μεγάλη Παρασκευή

http://www.thessnews.gr/photos/agiasofia1.jpg
Στα άκρα φτάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί.




Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία να κάνει την μουσουλμανική του προσευχή στην Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολή, την Μεγάλη Παρασκευή. Η Αγία Σοφιά από το 1935 με απόφαση του Κεμάλ Αττατούρκ έχει χαρακτηριστεί σαν μουσείο και δεν χρησιμοποιείται σαν χώρος λατρείας.
Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους του Τούρκου προέδρου: Αφενός απευθύνεται στο "μαλακό υπογάστριο" του εκλογικού του σώματος, επικαλούμενος τα εθνικιστικά τους ένστικτα, προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στο -κρίσιμο για τον ίδιο- δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες μετά.


Αφετέρου, θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη αντι-ευρωπαϊκή του ρητορική, που έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες με τις λεκτικές του επιθέσεις σε Ολλανδία και Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, εντός της Αγίας Σοφίας, μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ. Θα πρόκειται για μια παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων συνοδευόμενη με την ρητορική μετατροπής του μουσείου ξανά σε χώρο λατρείας, που ξανανοίγει ως ισλαμικό τέμενος όπως αναφέρουν σοβαρές πηγές από το Παλάτι (σ.σ. εννοεί το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα)».

Όπως και να έχει, η χρήση της Αγιας Σοφίας για τους (μικρο)πολιτικούς σκοπούς του Τούρκου Προέδρου, αποτελεί, ούτως ή άλλως, μια σοβαρή πρόκληση, καθώς αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου