Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Τα έθιμα της Δευτέρας του Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα - Οι αυγομαχίες έχουν την τιμητική τους

http://www.thessnews.gr/photos/aygomaxies.jpg
Τα έθιμα συνεχίζονται και σήμερα Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Την τιμητική τους στη Βόρεια Ελλάδα έχουν οι περίφημες αυγομαχίες.




  Χαλκιδική
Θα αναβιώσει και φέτος τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Λάκκωμα, το τοπικό έθιμο των αυγομαχιών.
Είναι ένα έθιμο που μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου, ένα έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, πλήθος κόσμου αναμένεται και φέτος να παρακολουθήσει και τις «αυγομαχίες» στο Λάκκωμα. Οι διαγωνιζόμενοι  «αυγομάχοι» προσέρχονται μια ώρα νωρίτερα στο γήπεδο μπάσκετ όπου γίνεται η αναβίωση του εθίμου, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος των αυγών.
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στους τρεις πρώτους νικητές, απονέμονται βραβεία και στον πρώτο που θα του σπάσουν όλα τα αυγά θα του απονεμηθεί το "χρυσό τηγάνι" για να τα πάει για τηγάνισμα!

Καβάλα
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη Δημοτική Κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας εδώ και πάρα πολλά χρόνια αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη φροντίδα παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος.  Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά και άρα τα πιο δυνατά.
Σύμφωνα με το analitis.gr, η προετοιμασία αυτής της γιορτής ξεκινάει εβδομάδες πριν, με την συγκέντρωση των καλύτερων αυγών από κότες και φραγκόκοτες, που σύμφωνα με τους διοργανωτές τρέφονται μόνο με υγιεινές τροφές για να εξασφαλίσουν καλή παραγωγή.Σημασία δίνεται επίσης στο βράσιμο και το βάψιμο των αυγών ώστε αυτά να διατηρήσουν την αντοχή τους.

Νάουσα
Ο Σύλλογος Αυγομάχων Λευκαδίων σας προσκαλεί  στο καθιερωμένο έθιμο των Αυγομαχιών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα 17 Απριλίου στο Γήπεδο Λευκαδίων στις 11.00 π.μ.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Εορδαία
O Φυσιολατρικός Σύλλογος Κομνηνών «Οι φίλοι του Βουνού» διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 17 Απριλίου στην πλατεία του χωριού, το έθιμο «Αυγομαχίες», για 17η συνεχή χρονιά, που έφεραν οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες, στη Νέα τους πατρίδα.
Στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα θα διεξαχθούν οι παιδικές «Αυγομαχίες» και στις 4 το απόγευμα για τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη  μουσική και χορό από το Ποντιακό συγκρότημα των Κομνηνών, ενώ, τις εκδηλώσεις θα κλείσουν τα «Μωμοέρια της Ούτσιενας». Οι επισκέπτες, θα απολαύσουν, εκτός από θέαμα, και εδέσματα στον πλούσιο μπουφέ που θα στηθεί στο χώρο της διοργάνωσης

Καστοριά
Συνεχίζονται οι δράσεις του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πολύκαρπης για το Πάσχα 2017. Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2016  17:30 αναζήτηση του χαμένου λαγού (για παιδιά από 0-12 χρονών), 18:30 αβγομαχίες (οι συμμετέχοντες θα έχουν ένα (1) ΜΟΝΟ αβγό (ΚΟΤΑΣ)

Δράμα

Το δικό της χαρακτήρα έχει η Δευτέρα του Πάσχα στους Σιταγρούς της Δράμας, όπου οι εκεί εγκατεστημένοι Πόντιοι συνεχίζουν πανάρχαια έθιμα των κοιτίδων τους.
Όπως διαβάζουμε στο analitis.gr, γίνονται επισκέψεις στα μνήματα, όπου μοιράζονται κόκκινα αυγά και διάφορα εδέσματα, συνοδεία τραγουδιών και τηρώντας έθιμα που έχουν καθαρή αρχαϊκή μορφή με συνακόλουθες μεταφυσικές δοξασίες και αντιλήψεις.
 
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου