Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Πτώση 14% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου λόγω ξηρασίας

http://www.thousandnews.gr/media/k2/items/cache/a8b3ebba7c8d7f6a22d221d403cf1b48_XL.jpg
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, προκαλούν πλήγμα στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, η οποία συρρικνώνεται, ενώ παράλληλα, οι τιμές σημειώνουν άνοδο.




Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ενόψει της νέας ελαιοκομικής σεζόν, η ελληνική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου σημειώνει κάμψη 20%, ενώ οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά 25% ξεπερνώντας τα 4.200 δολάρια ανά τόνο και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 14%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Η ιταλική αγορά αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα να περιοριστεί σχεδόν κατά 50% κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα είναι πιθανό να σημειώσει πτώση 20%, η Τυνησία 17%, ενώ η Ισπανία -γνωστή στη βιομηχανία ως η «Σαουδική Αραβία του ελαιόλαδου» λόγω του μεγέθους της παραγωγής της και του αντίκτυπου που έχει στην αγορά - προβλέπεται να εμφανίσει κάμψη 7%.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα πλήττουν πιο συχνά την παραγωγή ελαιόλαδου σε χώρες στη Μεσόγειο, όπως έχουν σημειώσει ειδικοί επάνω στις καλλιέργειες και στον καιρό.
Παρότι τα επίπεδα της παραγωγής είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2012 και το 2014, χρονιές κατά τις οποίες η ξηρασία στην Ισπανία και τα παράσιτα στην Ιταλία, οι πιο συχνές υποχωρήσεις της παραγωγής και τα χαμηλότερα επίπεδα των αποθεμάτων έχουν αφήσει την αγορά πιο ευάλωτη σε αυξήσεις τιμών, πόσο μάλλον αφού η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται. Οι τιμές χονδρικής για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν ξεπεράσει τις 4.200 δολάρια ανά τόνο.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές της σεζόν τον Οκτώβριο του 2016 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 έκανε «άλμα» 58% στην Αυστραλία, σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο της σεζόν 2015/16, ενώ αυξήθηκε 36% στη Βραζιλία και 34% στην Κίνα. Άνοδο, αν και μικρότερη, παρουσίασε επίσης στον Καναδά (9%) την Ιαπωνία (8%) και τις ΗΠΑ (2%). Όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με το IOC, έως και τον Απρίλιο του 2017 είχαν αυξηθεί 24% στην Ελλάδα, 28% στην Ισπανία και την Τυνησία και κατά 70% στην Ιταλία.
Στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης οι τιμές έχουν αρχίσει να στρέφουν τους καταναλωτές σε φθηνότερες επιλογές. Μερίδα αναλυτών σχολίαζε ότι η ανατίμηση του ελαιόλαδου γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Αγγλία, εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας μετά την απόφαση για Brexit. Σήμερα το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται περίπου 13% χαμηλότερα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, η μέση τιμή λιανικής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί στις 5,16 στερλίνες ανά λίτρο από 4,8 στερλίνες τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Πηγή: protothema.gr
   thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου