Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: Μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Αμφίπολη

http://allanea.gr/wp-content/uploads/2015/09/peristeri9301.jpg
Πικραμένη και απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε η Κατερίνα Περιστέρη: 




 «Σ’ αυτό το σημείο έφτασε η μικροψυχία τους, να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο, σε ποιον, σε μένα, και πού, στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια», είπε η αρχαιολόγος.
Παράλληλα επισήμανε πως φοβάται καταστροφές στο έργο, λόγω καθυστερήσεων στις μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Κατερίνα Περιστέρη σε συνέντευξή της στη ThessNews και στον δημοσιογράφο Χρήστο  Νικολαΐδη (που έγινε στον λόφο Καστά λίγο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη)  δεν έκρυψε την πικρία της από τη στάση «ορισμένων παραγόντων» του Υπουγείου Πολιτισμού.
Η γνωστή αρχαιολόγος είπε μεταξύ άλλων άλλων:
«Ξέρετε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η μικροψυχία τους (σ.σ. εννοεί των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού); Μέχρι το σημείο να βάλουν τον φύλακα να μου απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο της ανασκαφής! Σε ποιον; Σε μένα! Και πού; Στον χώρο που μετρώ εκατοντάδες ξενύχτια. Αλλά φυσικά δεν τους πέρασε! Βρήκα τρόπο και μπήκα! Και θα μπαίνω όποτε είναι αναγκαίο! Όχι επειδή αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος μου ανήκει! Δεν ανήκει ούτε σε μένα, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον περαστικό, ανήκει στον ελληνισμό! Νομίζω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μία ακόμη ακριβή περιγραφή της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, στο έδαφος της οποίας κατοικούν άνθρωποι που δεν είναι άξιοι να αναγνωρίσουν προσπάθειες, αγώνες, αγωνίες και επιστημονικές διαδρομές».
Στη συνέχεια της συνέντευξής της στην thessnews.gr,  η Κατερίνα Περιστέρη είπε τα εξής:
«Εάν δεν γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα συντήρησης και στερέωσης, τότε το Μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί… Θα πρέπει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να καταστεί επισκέψιμο, ώστε να διασωθεί αλλά και να αναδειχθεί, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».
Επίσης, ανέφερε πως «δυστυχώς, καθυστερούν πολύ στο Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Στην ερώτηση αν φοβάται μήπως χαθεί η χρηματοδότηση, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, απάντησε: «Να ρωτήσετε τους υπευθύνους, εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ μετά τη συνταξιοδότησή μου να παρακολουθώ τις διαδικασίες».
Η ίδια, εξαίρεσε  τη συμβολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, αλλά και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη. «Ο κ. Τζιτζικώστας μάς άκουσε και μας στήριξε όταν κανείς άλλος δεν μας πίστευε. Η απόφασή του να εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας. Ο κ. Ζαγοράκης, τον οποίο θεωρώ πλέον φίλο μου, έφερε εδώ αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής, ενώ πίεσε πολλές φορές το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ευχαριστώ», είπε.
Όταν ρωτήθηκε εάν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν θετική, απάντησε καταφατικά. «Χαίρομαι όταν έχουμε τέτοιες επισκέψεις, γιατί πραγματικά βοηθούν στην ανάδειξη του Μνημείου», είπε.

πηγή: thessnews.gr
      allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου