Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

120 εκατ. ευρώ ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/75/75e564f745da4b74994f081e2ff4ec72.jpg
120 εκατ. ευρώ έχει "χρεώσει” ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα για απαιτήσεις από την έναρξη της λειτουργίας του το 2012 μέχρι και το 2015, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.




Την ενημέρωση αυτή έκανε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, με τη συνάντηση να μονοπωλεί το φλέγον θέμα των αναγκαστικών επιστροφών για την κάλυψη της υπέρβασης στον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις (claw back).
Σύμφωνα με εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, γίνεται προσπάθεια τα 120 εκατ. ευρώ να επιστραφούν τμηματικά στον ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις σε 24 δόσεις, ώστε να μην καταρρεύσει η αγορά από τις υπέρογκες απαιτήσεις του Οργανισμού. Μέσα στην εβδομάδα άλλωστε, ακόμη ένα "χαράτσι” περιμένει τους ιδιοκτήτες των κέντρων, καθώς θα αναρτηθούν τα σημειώματα που θα αφορούν το claw back  για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (το ποσό που θα αναλογεί στην κάθε διαγνωστική μονάδα θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους). 
Είχε προηγηθεί ο συμψηφισμός των απαιτήσεων του περασμένου Δεκεμβρίου  με το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2016. Οι υποχρεώσεις για την περίοδο 2012- 2015 θα εκκαθαριστούν με το δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% και θα συμψηφιστούν με τις οφειλές που έχουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό λόγω της επιβολής των μέτρων του claw back και rebate για τις ίδιες χρονικές περιόδους. 
Την ίδια στιγμή, σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει με τα παλιά ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου που διατηρούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012. Η πληρωμή τους θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου, εντούτοις όπως λένε στελέχη από το χώρο των διαγνωστικών, οι υπηρεσίες του νέου Ε.Φ.Κ.Α αδυνατούν να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για όλα τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία. 
Για να μην παραγραφούν οι οφειλές αυτές, θα πρέπει να  ψηφιστεί νόμος που θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής μέχρι τέλους του επόμενου έτους. Η μόνη διαδικασία που φαίνεται να προχωράει είναι η εκκαθάριση των απαιτήσεων για τον ΟΠΑΔ, την οποία έχουν  αναλάβει οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ αυτές που αφορούν το ΤΑΠ-ΟΤΕ που επίσης έχουν αναλάβει την εκκαθάριση τους οι υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν κωλύσει σε διαδικαστικά θέματα.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr πως οι αυξημένες απαιτήσεις θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά. Οι εκτιμήσεις λένε πως συνολική η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. 
Κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου που έλαβε χώρα το Σάββατο, υπήρξε τέλος η ενημέρωση πως οι δύο πρώτοι μήνες τρέχοντος έτους (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) θα πληρωθούν ολόκληροι, ενώ με την πληρωμή του Μαρτίου ή του Απριλίου θα γίνει η παρακράτηση του υπολοίπου από τον συμψηφισμό του claw back πρώτου εξαμήνου 2016 για όσους είχαν υπόλοιπο.


   Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

         capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου