Τα μεγέθη σαφώς δεν είναι συγκρίσιμα. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσιωδέστερη διαφορά.
Πρόκειται για τον μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό μιας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας, που θα μπορούσε να κινείται στην κατεύθυνση της ανάταξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας και της αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας.
Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πολύ μακριά. Ενώ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη μια φοροδοτική αποστράγγιση, στη Γαλλία ο Εντουάρντ Φιλίπ, ο πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης
Και ξεκινά από τη μείωση των φόρων, προκειμένου να δοθεί ανάσα στις επενδύσεις. Όπως είπε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα δημόσιο έλλειμμα 2,7% του ΑΕΠ το 2018 και ανάπτυξη 1,6% το 2017 και 1,7% το 2018. Συνολικά τα φορολογικά βάρη θα ελαφρύνουν κατά 11 δις, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ. Επίσης θα νομοθετηθεί μεταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας και μείωσή του κατά 3 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις θα δουν ακόμη τους φόρους του να μειώνονται και θα φθάσουν το 25% ως το 2022. «Θέλουμε να προκαλέσουμε μια φορολογική ανάσα υπέρ των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης» επεσήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Πώς το κάνουν οι Γάλλοι;
Η μείωση των φόρων θα επιτευχθεί από μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως επεσήμανε, η οποία θα ανέλθει σε 20 δις ευρώ το 2018. Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι να συγκρατήσει το Δημόσιο της Γαλλίας και «να το επαναφέρει σε ανεκτά επίπεδα». Ο Εντουάρ Φιλίπ κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα χάσει 5 μονάδες στην πενταετία Μακρόν. Τεσσεράμισι δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν μόνο από τη λειτουργία του κράτους
Σημειώνεται ότι μόλις χθες η γαλλική κυβέρνηση έβαλε τέλος στο δημοσιονομικό σασπένς δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ποσά που προβλέπεται να εξοικονομηθούν από κάθε υπουργείο ώστε να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Τα 4,5 δισεκ. που λείπουν θα ανακτηθούν «μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό», με «περιορισμό των εξόδων των υπουργείων», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Προϋπολογισμού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Όμως λείπουν 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς στα τέλη Ιουνίου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε παρεκκλίσεις (έλλειμμα 3,2% αν δεν υπάρξουν «ισχυρά μέτρα ανάκαμψης»). Για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός εντός τροχιάς, όλες οι δαπάνες των υπουργείων εξετάσθηκαν εμπεριστατωμένα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του στόλου των κρατικών οχημάτων.
Ο καταμερισμός των ποσών που θα εξοικονομηθούν έχει ως εξής:
268 εκατ. ευρώ το Μπερσί (αντί των 120 που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα), 282 εκατ. το υπουργείο Εξωτερικών, τα μισά από τα οποία θα προέλθουν από τη μείωση της δημόσιας αρωγής για την ανάπτυξη, και 260 εκατ. από τις Μεταφορές, καθώς θα επανεξετασθούν όλα τα μεγάλα έργα.
Το υπουργείο Άμυνας δεν θα δει τον προϋπολογισμό του να μειώνεται, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το ποσό που έχει ήδη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 850 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του θα πρέπει να εξοικονομήσει 526 εκατ. ευρώ, χωρίς να θίξει τον αριθμό των αστυνομικών και των χωροφυλάκων, ενώ η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εξοικονομήσει 160 εκατ. ευρώ.
Στην Εθνική Παιδεία δεν θα καταργηθεί καμιά θέση εκπαιδευτικού το νέο σχολικό έτος, όμως θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα εκπληρωθεί «το σύνολο των υποσχέσεων του προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνοδεία παιδιών με αναπηρίες από βοηθητικό πρσωπικό στα σχολεία», προσθέτει ο υπουργός Προϋπολογισμού.
Και στην Αθήνα…
Η Γαλλία είναι η δεύτερη οικονομία στην Ευρώπη και κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, λειτουργεί με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Ενώ είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και τόσα άλλα αν οι πολιτικές που επιλέγονταν έδιναν ώθηση και όχι μπλοκάροντας κάθε μορφή ανάπτυξης, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η δημιουργία επιχειρηματικότητας έχει βαθμούς δυσκολίας που επιδεινώνονται πέραν της γραφειοκρατίας από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Που αποτρέπει όχι μόνο τος Ελληνες αλλά και τους ξένους να κάνουν όποια προσπάθεια.
Μόλις χθες η ΤτΕ για πολλοστή φορά όπως και άλλοι θεσμικοί και παράγοντες της αγοράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις φοροεπιβαρύνσεις σε όλους τους τομείς. Το ίδιο έκανε πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΒ, ο ΙΟΒΕ και πόσοι ακόμη… Ολοι υποστηρίζουν το ίδιο μειώστε τους φόρους,
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα οι δημοσιονομικοί στόχοι θα υπερκαλυφθούν χωρίς τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Εντούτοις, θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη. «Θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών. Τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων, και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρεται στην έκθεση.
Θα μπορούσε άραγε το παράδειγμα του Μακρόν να είναι μια κάποια λύση;
Πηγή: TheTOC.gr
thecaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου