Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Αναστάτωσαν την κυβέρνηση οι δηλώσεις Βίζερ

http://www.insider.gr/sites/default/files/styles/article_image/public/tsipras_tsakalwtos.png?itok=bzUo65id
Πίσω από τις διαψεύσεις για νέα μέτρα και την επικέντρωση στην «ομαλή πορεία εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία» επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την αμηχανία και τον προβληματισμό της από τη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ στο insider.gr.




Η αναφορά του επικεφαλής του Euro Working Group στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από το 2018 και έπειτα επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση που είχε αρχικά ανοίξει με τις διαρροές αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ, παρά την προσπάθεια τόσο του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο όσο και του ίδιου του Ευκλείδη Τσακαλώτου να την κλείσουν.
Πολλώ δε μάλλον, αυτό που είπε ο κ. Βίζερ ήταν αυτό που είχε δηλώσει προ ημερών ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, «γκρεμίζοντας» πρόωρα το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπαινίχθηκε σκληρή επιτροπεία χωρίς χρήματα για την Ελλάδα, μιλώντας για ένα διετές μεταμνημονιακό πλαίσιο πολιτικής που θα περιλαμβάνει υποχρέωση προσαρμογής, αλλά όχι χρηματοδότηση από τον ESM (σ.σ.: ή τη λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή).
«Ο κ. Βίζερ δεν μίλησε για νέα μέτρα. Για μας, προέχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η ομαλή πορεία εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία», έσπευσε να δηλώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποτυπώνοντας την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του επικεφαλής του EWG. Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχθηκε πως η συζήτηση για το πώς θα πορευθεί η Ελλάδα μετά το μνημόνιο θα ανοίξει το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αρνείται δυσκολίες και πιέσεις από τους δανειστές και αντιθέτως να αποδέχεται πως εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, τότε θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ - δηλαδή, τα μέτρα της περιόδου 2019-2020.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος (σ.σ.: έως το 2022), κάτι που ούτως ή άλλως ισοδυναμεί με επιτήρηση από τους δανειστές. Έτσι, είναι λογικό και ως επικοινωνιακό αντίβαρο να δίνεται έμφαση στην εκπλήρωση σε πρώτη φάση των φετινών στόχων, ώστε να δοθεί το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους - χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί η μορφή του και αν θα είναι άλλο ένα επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έγινε πέρυσι. Επιπλέον, υπεραπόδοση επί των φετινών στόχων θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ανοίξει τη συζήτηση για αναθεώρηση αυτών του 2018 επί τα βελτίω.

Αναφορικά δε με την τρίτη αξιολόγηση, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση πως τα περισσότερα - αν όχι όλα - προαπαιτούμενα μπορούν να κλείσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «πολιτικές δυσκολίες», όπως παραδέχθηκε στις δηλώσεις του και ο κ. Τζανακόπουλος. Ούτως ή άλλως, έως τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εκτιμάται πως το ΔΝΤ θα έχει δώσει τα πρώτα δείγματα αναφορικά με τη στάση του και το αν θα παραμείνει η όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ και το Βερολίνο θα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, αφού θα έχουν μεσολαβήσει περίπου 20 μέρες από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου