Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Προοπτικές καλλιέργειας και γκρίνιες για τις τιμές, στην ημερίδα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος

http://www.agrotypos.gr/images/stories/image/MAIN/bambaki/vamvaki7.jpg
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος την Παρασκευή (26 Ιανουαρίου 2018), στην Καρδίτσα,. 




Υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στους εκκοκκιστές και τους παραγωγούς, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις όσον αφορά την τιμή του βάμβακος. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι με την τιμή. «Αν και φέτος είχαμε μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας, ωστόσο δεν πληρώνει κανείς για αυτήν», τόνισε στον ΑγροΤυπο ο προϊστάμενος του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε. «Οι τιμές στην αρχή ήταν στα 48-50 λεπτά το κιλό, ενώ όσον αφορά το αποθηκευμένο προϊόν που πωλείται τώρα έχει φτάσει στα 58 λεπτά το κιλό», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο «μερικές ομάδες παραγωγών πήραν γύρω στα 6 λεπτά παραπάνω, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό καθώς θα κινήσει τους παραγωγούς να κάνουν ομάδες παραγωγών. Η σύσταση Ομάδων Παραγωγών ίσως να είναι η μοναδική λύση για την βελτίωση της κατάστασης στο βαμβάκι. Αρχικά μπορεί να μειώσει και το κόστος παραγωγής βάμβακος στην Ελλάδα που είναι το ανώτερο στον κόσμο.

Ακόμα μπορεί να βοηθήσει τους καλλιεργητές βάμβακος να παράγουνε μια ικανή ποιότητα και μετρήσιμη ποσότητα, αυτό δεν μπορεί να γίνει ατομικά από τον κάθε παραγωγό, μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα που έχουν 10.000 στρέμματα και μπορούν να παράγουν τυποποιημένο και ομοιόμορφο προϊόν».

Προοπτικές καλλιέργειας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, όσο η Ελλάδα ακολουθεί αυτό το μοντέλο - που είναι στρεβλό - δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για το βαμβάκι και οι παραγωγοί θα φύγουν από την καλλιέργεια σταδιακά. Υπάρχουν ωστόσο ομάδες που κάνουν καλή προσπάθεια και φαίνεται ότι οι εκκοκκιστές και οι παραγωγοί βάζουν νερό στο κρασί τους και ξεκινάει να υπάρχει μια συνεργασία.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης και αντιστοιχίας τιμής ποιότητας, όπως υπάρχει στην Αυστραλία και την Αμερική, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τους καλούς παραγωγούς και να πάμε και σε άλλες μικρότερες αγορές με καλύτερη όμως τιμή, όπως είναι οι ευρωπαϊκές. Με αυτόν τον τρόπο ίσως να επιτύχουμε καλύτερη τιμή και για τον παραγωγό αλλά και για τον εκκοκκιστή.

Οι επιλογές είναι δύο είτε συνεχίζουμε με αυτό το μοντέλο και χάνεται το βαμβάκι για την χώρα μας, είτε πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με Ομάδες Παραγωγών που στοχεύουν στην εξαγωγή βάμβακος σε χώρες (όπως π.χ. η Ιταλία) που ζητούν καλή ποιότητα.

Μείωση ηρτημένης μόνο λόγω ζημιών
Ο πρόεδρος ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι: «θα μειωθεί ελάχιστη ηρτημένη παραγωγή, μόνο στην περίπτωση που θα έχουν υπάρξει ζημιές στην περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών. Έχουμε μιλήσει με το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΑ για να κινηθούν οι διαδικασίες για τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου