Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Αποτυχημένη απόπειρα της Τουρκίας να ελέγξει το ανατολικό Idlib – Ένοπλη αντίδραση της Ρωσίας και της Συρίας (Video)

http://www.viadiplomacy.gr/wp-content/uploads/2018/01/TURKISH-CONVOY-IDLIB.jpg
Μια τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση στην καρδία της επαρχίας Idlib, εντός των εδαφών της Σαλαφιστικής Τζιχαντιστικής οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο Τουρκικός Στρατό την νύχτα της 29ης Ιανουαρίου.




Πιο συγκεκριμένα, με δικαιολογία την εγκαθίδρυση παρατηρητηρίων στην ζώνη αποκλιμάκωσης των μαχών, στην περιοχή Al Eis μεταξύ των δυνάμεων της οργάνωσης HTS και του Συριακού Στρατού,  η Τουρκία έστειλε την νύχτα της 29ης Ιανουαρίου στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 55 οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Al Eis, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την γραμμή αντιπαράθεσης της HTS με τον Συριακό Στρατό στο ανατολικό Idlib, νότια του Αλεπίου.
Η πομπή αποτελείται από τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα Kirpi, οχήματα Cobra I και φορτηγά.
Προτού όμως φτάσουν τα τουρκικά στρατιωτικά οχήματα στην πόλη Al Eis, η Ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους πλησίον των κινούμενων Τουρκικών δυνάμεων (στην πόλη Qamari η οποία βρίσκεται στην περιοχή του ερευνητικού κέντρου ICARDA καθώς και την γέφυρα Barqum) ενώ και ο Συριακός Στρατός εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού κατά της τουρκικής αυτοκινητοπομπής επιδιώκοντας να σταματήσει την άφιξη της στην πόλη Al Eis.
Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχτεί ακόμη χειρότερα, αφού τα τουρκικά οχήματα βρίσκονταν υπό την προστασία τουρκικών F-16 όταν οι Ρώσοι βομβάρδιζαν στόχους δίπλα σχεδόν από την πορεία της τουρκικής αυτοκινητοπομπής.
Σε αντίποινα των συριακών πυρών  οι Τούρκοι εξαπέλυσαν 7 ρουκέτες κατά των θέσεων του Συριακού Στρατού και της Hezbollah στην περιοχή της πόλης Hader.
Αποτέλεσμα αυτών των των βομβαρδισμών από αέρος και από το συριακό πυροβολικό, ήταν η διακοπή της κίνησης της τουρκικής αυτοκινητοπομπής προς την πόλη Al Eis και η επιστροφή και στάθμευση των τουρκικών οχημάτων στην πόλη Atareb, η οποία βρίσκεται στην μέση της απόσταση μεταξύ των Τουρκοσυριακών συνόρων και της πόλης Al Eis.
Όπως αποδείχτηκε η απόφαση αυτή των Τούρκων ήταν μοιραία, αφού η αυτοκινητοπομπή εδέχθη το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου επίθεση από υπονομευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και ενός Τούρκου πολίτη.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η επίθεση ήταν έργο των Κούρδων, παρα το γεγονός ότι η πόλη Atareb ελέγχεται από την φιλική προς την Τουρκία οργάνωση HTS.

http://www.viadiplomacy.gr/wp-content/uploads/2018/01/TURKISH-CONVOY-IDLIB-2.jpg

Μετα την επίθεση, τμήμα της τουρκικής αυτοκινητοπομπής, περίπου 12 οχήματα, επέστρεψε στην Τουρκία χωρίς να έχει επιτευχτεί ο αντικειμενικό στόχος των Τούρκων δηλ η εγκαθίδρυση φυλακίων επιτήρησης για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Συριακού Στρατού και της HTS σύμφωνα πάντα με αυτά που η Άγκυρα ισχυρίζεται.
Από την πλευρά τους οι Σύριοι έχουν μια διαφορετική εκτίμηση για την αποτυχημένη προσπάθεια των Τούρκων να φτάσουν στην πόλη Al Eis.
Όπως αναφέρουν αναλυτές στόχος των Τούρκων ήταν η αποτροπή της προέλασης των Σύριων προς του αποκλεισμένους θύλακες Fouaa και Kafraya, οι οποίοι βρίσκονται στην κυριολεξία στην καρδία της επαρχίας Idlib.
Οι δύο θύλακες είναι περικυκλωμένοι για πολλά χρόνια από τους ισλαμιστές αντάρτες και ανεφοδιάζονται από αέρος.
Οι Συριακές δυνάμεις επιδιώκουν την διάσπαση των δυνάμεων που πολιορκούν τους δύο θύλακες και το σημείο από όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει μια απόπειρα απελευθέρωσης των πολιορκημένων είναι η πόλη Hader, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ελεγχόμενη από τον HTS πόλη Al Eis.




viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου